Оказва се, че Карлос Насар – звездата на българските щанги,

...
Оказва се, че Карлос Насар – звездата на българските щанги,
Коментари Харесай

Насар почти е спазарен да се състезава за Бахрейн

Оказва се, че Карлос Насар – звездата на българските щанги, който преди броени дни завоюва европейската купа в София, съвсем е спазарен да се състезава в Бахрейн.

Формалните парафи ще бъдат ударени след провеждането на олимпийските игри в Париж през август. За да привлекат гения от Червен бряг в техния народен тим, арабите ще броят над 1 млн. $ на Българската федерация по повдигане на тежести, издава осведомен от кухнята на щангите.

 

През последния уикенд Карлос Насар направи възторг на европейското състезание, което се организира в София. Столичната зала „ Арена София ” се изпълни с почитатели на 19-годишния тежкоатлет, от който всички чакаха златен орден. Около 4000 души, платили билети с цена до 20 лв., видяха по какъв начин в категорията до 89 кг Насар разруши на пух и прах цялата конкуренция, с цел да завоюва европейската купа с дуел от 391 кг. При това с следващ международен връх. Толкова народ да гледа щанги не се бе събирал у нас, откогато юнаците на Иван Абаджиев чупеха върхове.

За церемонията по награждаването Насар излезе облечен в българска носия. „ Тази купа е българска – за всички вас. Благодаря на всеки, който пристигна да ме почете в залата. Титлата е за всички българи. Вие вдигахте тези тежести. Аз съм горделив българин и ще не преставам да го потвърждавам. Обичам ви! “, удари се патриотично Насар в гърдите.


Българските щанги обаче са безсилни пред арабските пари. Вече е ясно, че след лятото Насар отива да се състезава за непозната страна. Той ще подвига последно за България на олимпийските игри в Париж (26 юли – 11 август), след което ще стане част от националния тим на Бахрейн. Срещу арабските пачки пък Карлос Насар би трябвало да донесе златна популярност на бахрейнците на международното състезание, което ще се организира в края на годината именно в островното кралство от Персийския залив.


Сделката за над 1 млн. $ бе в началото задвижена от сегашния началник на щангите Ариф Маджид, само че свадите към него бяха напът да я провалят. В последна сметка пазарлъците за Насар ще преминат в ръцете на опозицията, която би трябвало да стъпи на власт идния месец. На 14 март ще се проведат избори за нов началник на щангите. Очакванията са Ариф Маджид публично да се отдръпна, а отпред на федерацията да застане фамозният ни щангист Антон Коджабашев.

До свалянето на Маджид от властта в щангите се стигна поради скандални разкрития в последните месеци. Бизнесменът бе упрекнат, че е профукал 200 000 лв. държавни пари, предоставени на федерацията, за персонални потребности. Маджид се разпореждал еднолично с паричната сметка, която била отчасти блокирана поради неплатени борчове. От тази работа страдали множеството наши щангисти, които постоянно се оплакват, че висят с месеци без заплати. В същото време Маджид гледал своя любимец Насар като писано яйце и постоянно му давал пари за капризи.

За извоюваната европейска купа Насар ще получи орязана на половина държавна награда. Вместо 60 000 лв. за общо трите му златни медала от шампионата, страната ще награди 19-годишния тежкоатлет с 30 бона. Разликата идва от схемата за премиране на спортистите. За всеки златен медал на европейско се поставят по 20 000 лв. бонус от страната. Насар завоюва общо три – два в обособените придвижвания изхвърляне и изтласкване, както и още един в общия дуел. Това прави общо 60 000 лв.. Тънката детайлност е, че за награда в цялостен размер има изискване във всяка категория да се състезават избран брой участници – в тази ситуация най-малко 17. Съперниците на Насар в категорията до 89 кг обаче бяха единствено 11. По тази причина държавната му награда се орязва до 30 бона.

Голямата цел пред Карлос Насар обаче е олимпийската купа на игрите в Париж това лято. Там към този момент няма условия – завоюва ли златото, щангистът автоматизирано си заработва 250 000 лева премия от страната.

Автор: Уикенд


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР