Оказа се, че връщането на хартиената бюлетина е по-приоритетно за

...
Оказа се, че връщането на хартиената бюлетина е по-приоритетно за
Коментари Харесай

Хартиената коалиция предколедно свали ветото на Изборния кодекс

Оказа се, че връщането на хартиената бюлетина е по-приоритетно за Народното събрание, в сравнение с държавния бюджет. Или най-малко такова беше желанието на „ хартиената коалиция “ на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Тройката, която разполага с болшинство, наложи на останалите политически сили ветото на президента Румен Радев на измененията в Изборния кодекс да се прегледа на първо време в последния работен ден на депутатите за тази година, написа в. " Сега ".
Това стана след цялостен час препирни в пленарната зала. Противниците на " хартиената коалиция " настойчиво се опитваха да наложат различен дневен ред. Накрая ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов се ядоса и на инат на митингите разгласи началото на разискването на ветото. " Хайде стига с този панаир! Започваме да работим! ", прокламира той.
Възраженията на президента против измененията в кодекса бяха в няколко направления. Първо, той уточни, че правото на избор на гласоподавателите не се отнася до метода на гласоподаване, който би трябвало императивно да се дефинира от Народното събрание. Второ, Радев посочи, че с въвеждането на така наречен „ бюлетина от машинно гласоподаване “ (която всъщност е различен тип хартиена бюлетина – бел.а.) на процедура се заличава смисълът на машинния избор, защото въпросните бюлетини ще се броят ръчно от секционните комисии. Трето, съгласно него не е добре организиран въпросът с достъпа до изходния код на софтуера на машините и така нататък
Ветото към този момент беше отхвърлено в парламентарната правна комисия с гласовете на " хартиената коалиция ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР