Ожесточената конкуренция за женски индивиди принуждава мъжките бутилконоси делфини да

...
Ожесточената конкуренция за женски индивиди принуждава мъжките бутилконоси делфини да
Коментари Харесай

Мъжките бутилконоси делфини формират най-големите кооперативни общности в природата, изключая хората

Ожесточената конкуренция за женски човеци принуждава мъжките бутилконоси делфини да образуват групи за взаимопомощ на разнообразни равнища, вариращи от дребни " другарски компании " до съюзи, включващи десетки човеци, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на обява в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

Една от тайните на човешкия постепенен триумф се крие в неповторимата дарба за съдействие. Хората основават най-големите несвързани от родство общности - от другари до цели народи, с цел да работят дружно за взаимна полза. От тази позиция единствените животни, способни да съперничат на индивида, са бутилконосите делфини (афала, афалина) - създания с извънредно развити обществени умения, които им разрешават даже да усвояват ловни техники едни от други, а освен от родителите си.

Изследване на еколози от университета на Флорида демонстрира, че мъжките бутилконоси делфини образуват кооперативни групи на няколко равнища - от дребна " компания " до цялостен съюз от десетки човеци. 

Поведенческият еколог Ричард Конър и сътрудниците му са изследвали бутилконосите делфини, обитаващи залива Шарк край северозападното крайбрежие на Австралия. Учените са наблюдавали държанието на над 200 мъжки екземпляра, като като са записвали с кого и какъв брой време прекарват те. Натрупаната през годините информация демонстрира, че животните образуват общественост на разнообразни равнища, която им разрешава да се конкурират сполучливо за женски.

Групите от по-ниско равнище се състоят от два до четири делфина, които могат да се обединят в съюзи до 14 мъжки, с цел да прогонят съперниците. Те от своя страна образуват общности от трето равнище - съюзи, които включват десетки екземпляри. Според учените това са най-многочислените от всички известни в природата несвързани от родство групи, които си сътрудничат, без да се брои индивидът, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР