Охрид е домакин на срещата на високо ниво от диалога

...
Охрид е домакин на срещата на високо ниво от диалога
Коментари Харесай

Охрид събра на среща Сърбия и Косово под егидата на ЕС

Охрид е хазаин на срещата на високо равнище от разговора сред Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз, на която ще участват президентът на Сърбия Александър Вучич и министър-председателят на Косово Албин Курти.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски приветства в Охрид висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел и специфичния представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина и за Западните Балкани Мирослав Лайчак, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ковачевски организира двустранна среща с косовския си сътрудник Албин Курти, пожелавайки му сполучливи диалози, като значима стъпка за консолидацията на района и неговата европейска интеграция.

Двамата са се съгласили, че военните дейности и различията, присъщи за Балканите, би трябвало един път вечно да останат в предишното и районът би трябвало да върви към напредък, добросъседство и създаване на мощна стопанска система, което значи и по-добър стандарт за всички жители.

Премиерът на Република Северна Македония и президента на Сърбия Александър Вучич, потвърждавайки значимостта, която Република Северна Македония отдава на провеждането на тази срещата на високо равнище за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово.

Ковачевски е приветствал присъединяване на Сърбия в договарянията в Охрид и е изразил задоволството си, че с посредничеството на Европейския съюз е вероятен открит разговор, който е от огромно значение за районната непоклатимост и сигурност и който ще бъде стъпка напред към европейски път на района.

Ковачевски и Вучич са подчертали, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани е от политически, сигурен и стопански интерес на Европейски Съюз.

" На срещата преди формалния старт на договарянията присъстващите подчертаха взаимния ангажимент за решение на всички отворени въпроси посредством разговор, за което Северна Македония е отличен образец. Всички подхванати до момента стъпки и решени въпроси посредством открит разговор подсигуряват на първо място сигурност и непрестанно развиване, а Северна Македония от преди време изолирана страна през днешния ден е фактор на непоклатимост в района, с развити добросъседски връзки, страна с обезпечени условия за напредък, по-добро бъдеще и по-добър стандарт на живот на жителите ", написа в прессъобщението на държавната пресслужба.

Участниците в срещата са се обединили в мнението, че мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз, изключително в изискванията на геополитически разтърсвания, надълбоко разделяне на света и военна експанзия на европейския континент. В този подтекст те са изразили задоволството си от отвореността на Сърбия и Косово за решение на откритите въпроси посредством разговор в името на по-доброто бъдеще за задачите Западни Балкани, където споровете и различията би трябвало да останат в предишното.

Положителните вести в края на тази сесия от договаряния в Охрид ще бъдат положителни за целия район, освен за страните, които вземат участие в разговора, сподели президентът на Северна Македония Стево Пендаровски във връзка срещата.

Ден преди този момент в Белград се състоя митинг против сръбските управляващи и френско-германския проект за разрешаване на казуса с Косово в Белград. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР