Огромният ресурс на общините от поставени и работещи камери да

...
Огромният ресурс на общините от поставени и работещи камери да
Коментари Харесай

Шефът на Столичния общински съвет: И общините да глобяват шофьори нарушители

Огромният запас на общините от сложени и работещи камери да бъде употребен и за наказателна активност на недисциплинирани водачи. Това предлага ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Той показва относително " революционната " концепция - и кметствата да имат право да глобяват за превишена скорост, за минаване на алено, за шофиране в неразрешени улици, и други явни и елементарно установими нарушавания.

В момента това е монопол на Пътна полиция - КАТ. Хиляди общински камери в цялата страна обаче могат да бъдат употребявани за възстановяване на обстановката с сигурността на придвижването, споделя Георгиев.

Само преди дни във фейсбук профила си той заключи:

" Към момента в София имаме над 600 камери за видеонаблюдение на транспортните потоци в града. 300 от които са с функционалност за автоматизирано различаване на регистрационните номера, като към 1/3 от тях са инсталирани по бус лентите.

До края на годината ще бъдат инсталирани още 40 камери, които ще дадат опция за още по-строг надзор върху нарушителите, които се движат в обособените трасета на градския превоз. "



Според топ общинаря единствено за 2021 година по данни на общинския център за ръководство на трафика тези устройства са установили 10 000 нарушавания в бус лентите.

Георгиев споделя, че дружно с Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ) упорстват и общините да могат да постановат санкции за упоменатите нарушавания - превишена скорост, прекосяване на червен светофар, влизане в неразрешени улици и други

" Идеята се разисква от години, само че в навечерието на избирането на нов парламент, считам, че всички партии би трябвало ясно да заявят - ще поставим ли дружно оптимални старания, с цел да създадем улиците по-безопасни. Животът и здравето на жителите е приоритет без аналог и имам вяра, че ще се направи крачка в възстановяване контрола на придвижването ", споделя Георги Георгиев.

Специално пред Клуб Z той доразясни концепцията си - посредством промени в Закона за движени по пътищата и Закона за локалното самоуправление и локалната администрация общините да могат да станат административно-наказващ орган, тъкмо както е КАТ.

" В момента Центърът за градска подвижност глобява с електронни фишове. Това е доста значимо. То фрапантно улеснява опцията ние да глобяваме дейно, без да се чака полицията (не е загадка, че КАТ има трагично ниска събираемост на санкциите си, б.а.).

И освен в София - концепцията е всички камери в страната да могат да бъдат свързани към обединен център към Министерство на вътрешните работи - употребявайки нашата инфраструкутра. "

Георгиев уточни, че става въпрос за хиляди камери, които са голям запас за възстановяване на дисциплината измежду водачите. Към наличните камери ще се купи програмен продукт и ще минат метрология, с цел да глобяват и за превишена скорост. Те ще разпознават номера - нещо което повече от половината и в този момент могат.

Председателят на СОС даде образец с последните табла, които общината е инсталирала на бул. " Черни връх " - преди нагорнището на Кръста и на равното сред Моста на влюбените и хотел " Хемус ". В момента те ви демонстрират скоростта, само че единствено " за информация " - в случай че сте превишил, свети в алено. Таблата сега събират статистическа информация, която се дава в помощ на полицията при образуване на контролните й функционалности. Въпрос на една минимална стъпка е да стартират да регистрират санкции.

" Освен това можем и да ги местим ", споделя общинският ръководител за множеството устройства.

Юристът ще упорства напълно общината да постанова санкциите, тя да събира средствата и те да отиват целево - само за възстановяване на пътните условия.

Разбира се, както и всички други административни санкции, те ще подлежат на правосъден надзор.

" Същите нарушавания, за които глобяват от Пътна полиция, със същите наказания, само че да можем да ги постановяваме ние ", показва концепцията си Георгиев.

На фона на едвам няколкото стационарни камери на столичния КАТ, надали има подозрения какъв би бил резултатът от наличните стотици настоящи и в този момент " електронни очи " на общината.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР