Огромни количества отпадъци от пластмаса за еднократна употреба се натрупаха

...
Огромни количества отпадъци от пластмаса за еднократна употреба се натрупаха
Коментари Харесай

Бум на пластмасовите отпадъци в Тайланд заради пандемията

Огромни количества боклуци от пластмаса за еднократна приложимост се натрупаха в Тайланд през интервала на карантината поради ковид, откакто търсенето на храна за у дома скочи и това провали напъните на страната да понижи зависимостта си от екологичния камшик, предава Българска телеграфна агенция.

Заразата даде разнообразни резултати за околната среда в Тайланд.

Дюгони (едри морски бозайници - бел. прев.), костенурки и видри се връщат на плажове, които другояче биха били препълнени с туристи.

В градските региони обаче купища пластмасови кутии за храна, принадлежности за хранене и торбички задръстват канали, реки и сметища, в миг когато хората останаха по домовете си поради епидемиологичната заповед.

Градският отпадък съвсем се е удвоил сред януари и март по отношение на година по-рано основно поради усилването на доставките на храни, споделя Виджарн Симачая, президент на Тайландския екологичен институт.

Само в Банкок през април е регистриран скок на отпадъците с 62 %.

"Ситуацията в действителност е притеснителна ", добавя той.

В мрежата от канали на Банкок събирачите на отпадък вадят от зловонните води пластмасови бутилки, торбички и кутии.

"В Тайланд замърсяването с пластмаса може да убие повече хора (от коронавируса) ", разяснява 12-годишната екоактивистка Ралин "Лили " Сатидтанасарн, която е сравнявана с шведката Грета Тунберг  Грета Тунберг Грета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг, родена на 3 януари 2003 година е шведска ученичка и климатична.

Пластмасова детоксикация

Тайланд дружно с Индонезия, Филипините, Китай и Виетнам създават половината от пластмасовите боклуци в международните океани, съгласно данни на кампанийната група Ocean Conservancy.

През последната година всички тези страни дадоха обещание или вкараха нови правила за възбрана на еднократните пластмасови торбички и други продукти за изхвърляне.

През януари Тайланд забрани пластмасовите торбички в супермаркетите и универсалните магазини.

Преди това тайландците използваха приблизително по осем торби дневно, 12 пъти повече от гражданин на Европейски Съюз.

И до момента в който кралството се справяше добре с вируса, с малко над 3100 инфектирани и под 60 смъртни случая, страховете от заразяване върнаха с цялостна мощ пластмасата за еднократна приложимост.

Новото обикновено идва с повече пластмаса - принадлежности за хранене в стерилизирани торбички и подправки в пакетчета с цип.

"Голяма част (от спомагателната пластмаса) ще се озове в реките и океаните ", предизвестява Тара Буакамсри от Грийнпийс Тайланд.

Той споделя, че рецесията е акцентира крайната нуждата от по-добро ръководство на отпадъците в страна, в която са рециклирани единствено към 19 % от двата милиона тона пластмасови отпадъци, създадени предходната година.

Правителството си е сложило за цел до 2027 година пластмасата в обща приложимост да бъде 100 % рециклируема.

Останалите четири огромни страни замърсители с пластмаса в Азия занапред ще дават подробни данни за потреблението на този материал в интервала на вируса.

Някои градове в Япония обаче регистрират нарастване на пластмасовите боклуци, въпреки жителите им да имат по-добро отношение към преработването.

Загрижено за трайното пристрастяване на Тайланд към пластмасата, гражданското общество се надява да даде звук за социална детоксикация.

Учен в Северен Тайланд управлява екип, който павира пътища с пластмасови торбички, смесени с пясък.

Композитните плочки са по-леки за превозване и могат да устоят до 400 години, преди да се разпаднат, твърди Вечсаван Лакас от университета в Чианг Май Раджабхат.

Вдъхновението му да откри опция идва след разходка до плажа с двамата му дребни синове, които разкрили места в покрайбрежните води, цялостни с пластмасови боклуци.

Само че мащабът на тайландската пластмасова промишленост прави дребните облаги да наподобяват извънредно огромни, споделя той, настоявайки, че е нужна по-голяма политическа воля, с цел да се трансформират както потребителските привички, по този начин и източниците на първични материали.

"Заради въздействието на нефтохимическата индустрия за държавното управление ще е мъчно да ползва нападателна политика ", предизвестява той.

"Промяната в манталитета ще отнеме години ", предвижда ученият.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР