Огромна мрежа от фалшиви магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала

...
Огромна мрежа от фалшиви магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала
Коментари Харесай

Разкриха една от най-мащабните онлайн измами – откраднати са пари и лични данни от 800 000 души в Европа и САЩ

Огромна мрежа от подправени магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала пари и персонални данни на над 800 000 души в Европа и Съединени американски щати, демонстрира взаимно интернационално следствие на „ Гардиън “, „ Ди Цайт “ и „ Монд “. Зад измамата стои китайска група.

Повече от 800 000 души са били излъгани да споделят данни за банкови карти и други чувствителни персонални данни през голяма мрежа от подправени онлайн дизайнерски магазини, наподобява ръководени от Китай.

Международното следствие хвърля необичаен взор върху механизма на това, което Британския институт за търговски стандарти назова „ една от най-големите измами по рода си “, със основани 76 000 подправени уеб страницата.

Съвкупност от данни, прегледани от кореспонденти и интернет специалисти, демонстрира, че интервенцията е добре проведена, механически разбираема и продължава да работи. Работейки в промишлен мащаб, програмистите са основали десетки хиляди подправени уебмагазини, предлагащи понижени артикули от Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace и Prada, както и доста други първокласни марки.

Публикувани на голям брой езици от британски до немски, френски, испански, шведски и италиански, уебсайтовете наподобява са основани, с цел да примамят купувачите да се разделят с пари и чувствителни персонални данни.

Сайтовете обаче нямат връзка с марките, които настояват, че продават, и в множеството случаи потребителите, които описаха за своя опит, споделят, че не са получили продукти.

Първите подправени магазини в мрежата са основани през 2015 година Само през последните три години са обработени повече от 1 милион „ поръчки “, съгласно разбор на данните. Не всички заплащания са обработени сполучливо, само че анализът допуска, че групата може да се е пробвала да вземе до 50 милиона евро (43 милиона английски лири) през интервала. Много магазини са изоставени, само че една трета от тях – повече от 22 500 – към момента съществуват.

Досега почти 800 000 души, съвсем всички в Европа и Съединени американски щати, са споделили имейл адреси, като 476 000 от тях са споделили данни за дебитни и кредитни карти, в това число техния трицифрен номер за сигурност. Всички те са предали в мрежата и своите имена, телефонни номера, имейл и пощенски адреси.

Катрин Харт, водещ чиновник в Британския институт за търговски стандарти, разказа интервенцията като „ една от най-големите онлайн измами с подправени магазини, които е виждала “. Тя прибавя: „ Често тези хора са част от съществени и проведени незаконни групи, тъй че те събират данни и могат да ги употребяват против хора по-късно, което прави потребителите по-податливи на опити за фишинг. “

„ Данните са новата валута “, сподели Джейк Мур, световен консултант по киберсигурност в софтуерната компания ESET. Той предизвести, че такива персонални данни могат да бъдат скъпи и за задграничните разследващи организации за задачите на наблюдението. „ По-голямата картина е, че би трябвало да се допусна, че китайското държавно управление може да има евентуален достъп до данните “, добави той.

Съществуването на мрежата от подправени магазини беше разкрито от Security Research Labs (SR Labs), немска консултантска компания за киберсигурност, която получи няколко гигабайта данни и ги споделя с „ Ди Цайт “.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР