Огромен труд и усилия, 38 години в системата на здравеопазването,

...
Огромен труд и усилия, 38 години в системата на здравеопазването,
Коментари Харесай

БСП е партията на промените в здравеопазването

Огромен труд и старания, 38 години в системата на опазването на здравето, прекосяване през всичките ѝ равнища - от участъков доктор на село до академични учител, професор, началник на клиника и лечебни заведения, дават самочувствието и основанието на проф. доктор Петранка Троянова да се кандидатира за народен представител в бъдещия парламент. Тя е втора в листата на " Българска социалистическа партия за България " в 24 МИР в София, а стремежът ѝ е да употребява богатия набор от познания, опит, многочислени контакти и другарства, с цел да работи за по-добро опазване на здравето у нас.

Проф. Троянова има приети клинични специалности по " Дерматология и венерология " и по " Онкология ", а сега е шеф на Клиниката по здравна онкология и зам.-директор по научната активност на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ". " Разбрах, че в заболяването и страданието всички хора са равни и се нуждаят еднообразно от помощ и почитание ", споделя проф. Троянова и показва цялостната си подготвеност да работи за проверка на настоящото здравно законодателство, за ускорено унищожаване на комерсиалния статут на лечебните заведения, за усъвършенстване на нормативната уредба, за финансова и кадрова стабилизация на здравната система. Всички тези стъпки, счита тя, ще подобрят ограничавания сега достъп най-много на хората с ниски приходи до нужните им здравни услуги.

Проф. Троянова напомня, че Българска социалистическа партия предлага система от ограничения за първите 100 дни на ръководство, която в региона на опазването на здравето планува приемането на законодателни промени за унищожаване на комерсиалния статут на лечебните заведения. В документа се предлага още регламентиране на понятието " предпазено лечебно заведение ", което има за цел да се обезпечат медицински грижи за хората в отдалечените и планинските региони. Спешно би трябвало да се вкара електронното персонално здравно досие и електронна карта, счита още проф. Троянова.

За нея изключително мъчителен е кадровият проблем в системата. Кандидат-депутатът е на мнение, че дефицитът на медицински експерти, изключително на общопрактикуващи лекари, се отразява отрицателно върху първичната помощ и даването на услуги в неподходящите региони. Липсата на медицински сестри се усеща във всички елементи на системата, в извънболничната и болничната помощ, а младите лекари отпътуват за чужбина, даже преди да вземат компетентност, разказва тежката обстановка проф. Троянова. Сред ограниченията, които съгласно нея би трябвало да се подхващат в тази тенденция, са увеличение на броя на дипломираните медицински експерти, повишение на заплатите и възстановяване на изискванията за работа.

Според Петранка Троянова пандемията от КОВИД-19 демонстрира ясно ниската здравна, обществена и икономическа успеваемост на нашата здравна система и незабавната потребност от качествена смяна. Тя е безапелационна за потребността от насърчителна акция за имунизиране и постоянното тестване за разкриване на носителство, за лекуване и уединяване на инфектираните пациенти.

" Страната ни е в тежка рецесия, която стартира с пандемията и обгръща всички сфери на живота ни. Необходими са промени ", обобщава проф. Троянова и показва убеждението си, че точно Българска социалистическа партия е партията, която може отговорно да организира измененията. За нея Българска социалистическа партия е останала единствената партия през последните години, а всички други политически планове са се оказали краткотрайни, основани с избрана цел за даден миг.

" Лично аз стоя пред вас с цялата си отговорност на доктор, с цялата си безрезервност на човек, останал правилен през своя живот на една единствена задача - да съм потребна на хората. Прецених, че мога да бъда потребна освен с медицинските си умения, само че и в политиката, като предложа визии, узрели с годините, за възобновяване и превръщане на здравната ни система ", декларира още проф. Троянова и чака поддръжката на съгражданите си.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР