Огромен кръст ще се издигне на Младежкия хълм, ако Общината

...
Огромен кръст ще се издигне на Младежкия хълм, ако Общината
Коментари Харесай

Съгласни ли сте? Издигат 85-метров кръст на Младежкия хълм

Огромен кръст ще се издигне на Младежкия рид, в случай че Общината и жителите одобрят концепцията на Сдружение „ Бизнесът за Пловдив “. Тя е резултат от многогодишни изследвания за историята на тепето. Различни източници настояват, че на върха на Джендема е имало мраморна фигура на Аполон. Според исторически сведения на същото място по-късно е била построена християнска базилика.

Хълмът от хилядолетия е бил място за поклонение. Затова той е естествено място за издигането на православния кръст. Според идейния план той ще бъде с внушителната височина от 85 метра. Вечер, когато ще бъде осветлен, кръстът ще се вижда от всички квартали на града и даже от далечните постъпи към Пловдив.

Още преди да е показан публично обаче, планът се приема с запаси в другите гилдии. Архитекти акцентират, че кръстът е прекомерно висок. Те вършат съпоставяне със статуята на Христос в Рио де Жанейро, Бразилия. Тя е висока 39,6 м, а разтегът на ръцете на Божия наследник е 28 м. Монументът в Рио е направен от железобетон и тежи 635 тона.

Други експерти дават за образец гранитната скулптура на Альоша, която е висока едвам 10,5 м и все пак се счита за прекомерно натрапчива.

Много създатели непосредствено декларират, че планът е кичозен и по никакъв начин не се вписва в духа и физиономията на най-древния жив град в Европа.

Твърди се, че митрополит Николай е осведомен с концепцията, само че не дал своята благословия публично.

„ Подобен план може да бъде осъществен единствено след съществено публично разискване “, разяснява основният проектант на Пловдив Димитър Ахрянов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР