Ограничената памет и съзнание за архитектурата може да превърне всяко

...
Коментари Харесай

Архитектурна Варна

Ограничената памет и схващане за архитектурата може да трансформира всяко място, даже и познато, в забавен случай за проучване. Един самоуверен варненски план си слага за цел да подкрепи този развой.

Сайтът събира информация за недвижимото културно завещание на града от към този момент една година и по този начин дава достъп до архитектурната му история по напълно нов метод. Проектът идва в миг, когато Варна все по-често се асоциира с презастрояване, неприятна инфраструктура и съсипия на скъпите остарели здания. През годините сходни събития постоянно са ставали. Новото в този момент е, че насъбраната сила на локалната общественост и експертите се насочва към съответни дейности, целящи запазване на архитектурното завещание.
Да подредиш историята
Информационният указател на варненското недвижимо културно завещание varnaheritage.com предлага достъп до всички налични данни за разнообразни обекти (статут, тип, категория, архитект) и хронологично систематизирани графични материали. Проектът е на архитектите Ирина Рачева и Владимир Рачев, фотографа Даниел Евтимов и графичния дизайнер Давид Пенев.

Varna Heritage включва голям брой изследвания и заснемания от експерти - архитекти и историци, благодарение на студентите в магистърска стратегия " Опазване на културното завещание " към Варненския свободен университет " Черноризец Храбър ", неправителствени организации и Съюза на краеведите. За информация към положението на обектите съществени източници са отдел " Недвижимо културно завещание " към община Варна и експертната комисия на Министерството на културата. Информацията на уеб страницата е настояща към началото на 2020 година, а през лятото на тази година ще има по-значимо възобновяване на данните.

" Потенциалът за развиване на уеб страницата е огромен, споделя арх. Рачева. Дългосрочните цели, които сме си сложили, са да включим здания, които нямат статут на културни полезности, само че имат такива качества, да прибавим още обитаеми места към регистъра и да създадем система от периодически физически събития в поддръжка на избрани обекти в рисково техническо положение. "
Реставрираната постройка на Министерство на вътрешните работи във Варна Автор: Надежда Чипева Източник: Капитал Културното завещание - открито
За арх. Рачева е имало малко изненади в процеса, защото всички в екипа са от града и са добре осведомени с културното му завещание. И въпреки всичко в хода се появява една находка - архивът на общината. " Оказа се, че в мазето на постройката на общината има неповторими архивни графични и документални данни - чертежи, писма и документи, които стартират от 1899 година Екипът ни изрови над 350 истински плана на здания, които съвсем никой не бе виждал. "
Градове Варна, Шумен Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България. Акценти от изданието: > Туризъм в последната минута > Морската градина – метод на (зло)употреба > Най-късата автомагистрала в България > Пътуване до Земята на първите > Да върнеш блясъка на историята Разгледайте цялостното наличие по-долу.
Проекти на архитекти и инженери като Никола Лазаров (до неговото име стоят Военният клуб в София, дворецът " Врана " и голям брой местоположения из Варна), Дабко Дабков (автор на постройките на варненския аквариум, хотел " Лондон " и Икономическия университет), Манол Йорданов (проектирал огромна част от забавните жилищни здания в града) и доста други са били на практика скрити в подземията в продължение на над 100 години. " Във всеки от чертежите проличава характерният почерк на неговия създател, а тук-там може да се наблюдава и развиването на плана ", споделя Рачева. Ясно се виждат другите типове хартия от другите исторически интервали и даже посоката на щриха, подложен от ръката на архитекта. Документите от своя страна (писма и административни преписки) разкриват извънредно забавни данни за притежателите и връзките сред съседите.

" Докосването до тези архивни чертежи бе извънредно прочувствено за нас, тъй като, както самите здания, тези материални свидетелства също носят в себе си изключителна културна стойност. Всяко едно от тях разкрива характера, мисленето и устрема на своя създател и може да научи актуалните архитекти на хармония, естетика, точност и отговорност ", изяснява още архитектът.

Що се отнася до полемиките за градската среда във Варна, тя е по-скоро практик. " Историческото ядро на града е най-активната централна част на Варна и заради този факт архитектурната среда съставлява жив и непрекъснато изменящ се организъм. Тук са ориентирани доста капиталови и публични начинания, които оказват своето въздействие върху историческата среда. " Според Рачева не липсват образци и за добре реставрирани обекти: регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи на пл. " Сан Стефано ", издигната през 1932 година, хотел " Роял " на " Хан Омуртаг " от 1922 година, една от най-старите жилищни здания по бул. " Княз Борис I ", а крепостта от IV-V век Кастрици в местността Евксиноград минава през годишна поддръжка и планови разкопки.
Автор: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР