Ограничава се водовземането от язовири за питейно-битово водоснабдяване с наличен

...
Ограничава се водовземането от язовири за питейно-битово водоснабдяване с наличен
Коментари Харесай

Ограничават водовземането от язовири с обем под 50%

Ограничава се водовземането от язовири за питейно-битово водоснабдяване с разполагаем размер под 50%. Това оповестяват от Министерство на околната среда и водите.

Спира се водовземането за цели, разнообразни от питейно-битовите, за язовирите " Дяково ", " Асеновец " и " Ястребино ". ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните сдружения, които стопанисват тези язовири, са известени да лимитират използването им за други цели. Те са предизвестени да подхващат ограничения за различно водоснабдяване от други водоизточници за застраховане на питейно-битовото водоснабдяване на съответните обитаеми места.

В момента язовир " Дяково " e с % на запълване 36,98%. Язовирът се употребява с изключение на за питейно-битово водоснабдяване и за промишлени цели, напояване и енергетика. С графика за декември се лимитира водоподаването от него за разнообразни от питейно-битовите цели.

Язовир " Асеновец " е с % на запълване 34,47%. Министерство на околната среда и водите ще редуцира позволените размери за питейно-битово водоснабдяване на 1,8 млн. куб. м. съгласно данните за суха по мокрота година с обезпеченост 75%. ВиК-Сливен е титуляр на още 5 разрешителни, издадени от Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион ", за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенци. Дружеството е известено, че би трябвало да предприеме ограничения за различно водоснабдяване от други водоизточници, с цел да обезпечи питейно-битовото водоснабдяване на Сливен.

Язовир " Ястребино " е с % на запълване 31,16%. Обемът в язовира подсигурява обезпечаване на 100% на питейно-битовото водоснабдяване и не е належащо съкращаване на поръчката на ВиК сдружението, показват от Министерство на околната среда и водите.

Води от язовира се употребяват за питейно-битово водоснабдяване и за напояване. Водоползвателите са известени, че при планувано увеличение на потреблението от страна на община Антоново до границите на лимита по разрешителното, напояването ще бъде лимитирано.

Припомняме, сега най-тежка е обстановката с язовир " Студена ", поради който от 18 ноември Перник мина на воден режим, засягащ към 60 000 души. Заради водната рецесия през вчерашния ден локалната власт изиска 200 000 л минерална вода от държавния запас. Стана ясно и че се търсят и подпочвени води за справяне с водния режим. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР