Огнян Илиев е една от най-разпознавемите ръководни фигури в българския

...
Огнян Илиев е една от най-разпознавемите ръководни фигури в българския
Коментари Харесай

Трус в БФТ: Заместник-председателят напусна; обвини Цветков в автократично управление

Огнян Илиев е една от най-разпознавемите управителни фигури в българския тенис през последните повече от 20 години и е имал достойнството да работи с гении от ранга на Григор Димитров, Цветана Пиронкова и Сесил Каратанчева. Именно Илиев е първият капита за Купа " Дейвис ", който вкарва Гришо в тима, а също така дълги години е в ръководството на Търговска колегия " Черно Море-Елит " и Българската федерация по тенис.

Изглежда обаче, че опитният тенис експерт не е склонен със протичащото се в БФТ през последните години и е решил да напусне поста си на заместния-председател, а повода е недоволството му от дейностите на ръководителя Стефан Цветков, а ето и какво гласи цялото изказване на към този момент някогашния член на федеацията:

" Уважаеми сътрудници от УС на БФТ, уважаеми представители на тенис клубовете в България, скъпи другари на тениса, с актуалното волеизявление на съображение член 40, алинея 2 от устава на БФТ, депозирам оставка като член на управителния съвет на сдружението и като негов заместник-председател. Ще изразя голямото си противоречие с всичко, протичащо се в Българска Федерация по тенис през последните четири години.

За тези от Вас, които ме познават, а и за всички останали, е належащо да изброя част от аргументите, заради които с голямо страдание, само че и с горделивост напущам управлението на сдружението. След в началото извънредно мощните години на това управление, в България стартира да се приказва за спорта „ тенис “ и той навлезе в ежедневеито на доста нови хора, като всеки от нас има принос за това. България семейства на редица интернационалните прояви от извънредно влиятелен темперамент, триумфите на състезателите ни по целия свят всекидневно ни даваха мотиви за наслада.

С това обаче настъпи и огромната смяна за нас като управление, най-много във връзка с заемащия от 2008 година поста ръководител на УС господин Стефан Цветков. Всеки от нас, като негови сътрудници и съидейници, стоеше компактно до него и до покдрепяше във всяко начинание, радваше се на всеки негов триумф. Но през последните години нещата се трансформираха радикално. Федерацията бе превърната в комфортна за еднолично ръководство организация, като всяко групово решение се пренребрегваше в интерес на еднолично взетите от ръководителя такива.

Създаването на редица комисии, чиято цел по принцип би следвало да бъде от помощ за цялостната активност на организацията, не способства с нищо, а в противен случай – раздели хората от тениса. Непоследователността във взимането на решения измори и демотивира огромна част от работещите в БФТ хора.

Това не остана неусетно от всички наши спомоществователи като спонсори, сътрудници и доста други хора, обичащи и помагащи на тениса. Всеки от членовете на УС, които биваха от Общото заседание през годините, влизаше с възторг и предпочитание да оказва помощ на тениса, само че задавайки съответни въпроси във връзка с финансовата политика на БФТ, както и на БНТЦ след 2011, напускаше отчаян след неналичието на ясни и съответни отговори, а точно за какво и по какъв начин се изразходват средствата от бюджета.

Към сегашния миг БФТ не се намира в положително финансово положение, забавят се заплащания с месеци, липсва ясна политика за финансиране на състезатели и прояви, вземат се решения, които се нарушават при първа опция. Обещава се доста, извършва се малко. На едно съвещания на УС се избират комисии, представител на УС, на идващия ден се избират напълно нови лица, посочени от ръководителя. Политиките по всеки въпрос се трансформират непрекъснато. Добрата самостоятелна работа на виновните за развиването на тениса в България хора не се поощравя, а в противен случай – даже не се загатва.

Нашите състезатели печелят редица оценки по целия свят, а БФТ не намира метод и време да ги удостои с една простичка хвалба, може би тъй като на избрани хора не им харесва, че изпъкват характерности в иначи самостоятелния спорт, какъвто е тенисът по своята същина. Редовните съвещания на УС се привикват и протичат само както ръководителят желае. Променят се непрекъснато датата и часът, трансформира се мястото, стартира монологът на ръководителя и никой не задава въпроси, тъй като не е комфортно.

Езикът е недодялан, тонът е подправен, а работата не е свършена, избират се заместник-председатели, с цел да спомагат реализирането на активността, само че доста бързо желанията им да оказват помощ биват осуетявани. По въпроса за финансите на сдружението постоянно е оставало цялостна неизясненост по какъв начин тъкмо се разпределят средствата, за какво БНТЦ с 13 корта не работи добре, за какво облагата не е задоволителна, зада се покриват потребностите на БФТ.

Защо не се направи нужното, с цел да нстъпят положителни промени? Защо всеки член на УС пази идея, друга от самостоятелната на ръководителя? Възмутително е в края на всяка една календарна година финансите да тънат в безпорядък. Възмутително е щатни чиновници да да заплащат от персоналните си средства обезпечаването на обособени надпревари и по-късно да чакат с месеци, с цел да получат личните си пари назад.

Възмутително е да се взимат заеми от хора, с цел да се обезпечават надпревари от календара, за които са авансово заделени средства. Не мога да не посочи и обстоятелството за забавянето на погашение на средствата по стратегиите на ММС към играчи и клубове. Къде отиват тези средства щом постъпят в сметките на БФТ? Кога членовете на УС ще получат отговор на тези въпроси и за какво не е комфортно да се дава отговор, а да се дават нелепи оправдания, свързани с неконкретни пропуснати изгоди от спонсори през годините?

Защо се постанова капитаните на националните тимове сами да обезпечават средства и хора, с цел да обепечат екипа си за всяко огромно интернационално отборно присъединяване. Къде е БФТ, когато капитан на един от най-успешните ни тимове през последните години самичък обезпечава средства за физиотерапевт за Европейско състезание?

Защо играчите, покриващи критериите за финансиране, не получават средствата си в точния момент? Ясно е, че оправданието „ ММС забавя парите “ е комфортно, само че въпреки всичко? Възмутително е. Това не е федерацията, за която сме работили толкоз години.

В последните години реагирах против огромна част от тези дейности и изцяло съзнавам, че и аз съм бил част от това управление, за което приемете и моите извинения, че позволих тази федерация да се трансформира във всичко това, което не би трябвало да съставлява. В тази връзка разгласявам, че няма да се кандидатирам повече за член на УС, само че не тъй като съгласно думите на ръководителя съм „ остарял и изтощен “, а тъй като не искам повече да вземам участие в автократичното ръководство на тази организация.

Благодаря на всички сътрудници, с които сме работили и сме се борили, с цел да има тенис в България през всичките тези години. Благодаря Ви с вярата, че ще настъпят нужните промени в къс интервал от време и в никакъв случай повече няма да позволяваме тенисът да става „ пленник “ на един човек!

С почитание: Огнян Илиев

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР