Огнище на менингит е открито в столичната 37-ма детска градина

...
Огнище на менингит е открито в столичната 37-ма детска градина
Коментари Харесай

Огнище на менингит в детска градина в София, едно дете почина

Огнище на менингит е намерено в столичната 37-ма детска градина " Вълшебство ", в квартал Павлово. От през вчерашния ден детското заведение е с прекратени занятия, заяви Българска национална телевизия. До момента инфектирани са 16 деца и двама възрастни. Починало е дете на 5 години.

Директорът на детската градина Гергана Петрова разяснява пред Българска национална телевизия, че в петък детето е повърнало и е вдигнало висока температура за доста малко време. Били са извикани родителите и то е било ориентирано към персоналния доктор.
Към момента нямаме деца с доказана симптоматика, само че има деца, които са носители. Извършена е цялостна стерилизация на постройката и на общите площи. " Всички родители са известени, изпълнени са напътствията на здравните управляващи ", добави шефът.

Пред Българска национална телевизия някогашният шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, който сега е съветник по здравните въпроси на Столична община сподели, че в България се слага наложително ваксина за менингит от 2011. Той добави, че проучване преди 3 години е посочило, че 72% от децата в детските заведения в София са носители на този микроорганизъм.

За съответния случай проф. Кантарджиев сподели, че от два дни децата вземат антибиотици, а през вчерашния ден е проведено и пробонабиране на останалите 250 деца. Той разясни, че болестта се предава по въздушно капков път и е допустима при стеснен контакт и дълго време в една стая.

" Най-важното е хората да не се плашат, да не се основава непотребна суматоха. Вчера организирах диалог със заинтригуваните родители, просто да ги успокоя ", добави проф. Кантарджиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР