Огнище на грип по птиците бе обявено от Българската агенция

...
Огнище на грип по птиците бе обявено от Българската агенция
Коментари Харесай

Избиват 180 000 птици край Добрич заради грип

Огнище на грип по птиците бе оповестено от Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ в добричкото село Дончево. В животновъдният обект се оглеждат към 180 000 птици

Днес е издадена за оповестяване и ограничения за надзор на огнището . Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването.

Около засегнатия животновъден обект са избрани: трикилометрова защитна зона , в която попадат селата Дончево, Опанец и Богдан .

Отделно е оповестена десеткилометрова зона за наблюдаване , която включва град Добрич и селата Драганово, Ново Ботево, Долина, Ведрина, Одринци, Бранище, Стефаново, Плачидол, Малка Смолница и Златия.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици , яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР