Огнище на африканска чума по свинете беше открито край Пловдив.При

...
Огнище на африканска чума по свинете беше открито край Пловдив.При
Коментари Харесай

Огнище на африканска чума по свинете е открито край Пловдив

Огнище на африканска чума по свинете беше намерено край Пловдив.

При констатиране на болестта в животновъден обект в село Радиново са отглеждани към 180 прасета. Предприети са ограничения за очистване на огнището, според законодателството. Предстои хуманното умъртвяване на животните и неутрализиране на труповете. Създадени са и зони на рестрикция:
3-км защитна, която обгръща землищата в Община Марица на селата Радиново, Костиево, Бенковски, Войсил и Царацово10-км надзорна, в която попадат селата Строево и Труд от Община Марица, град Пловдив, Община Пловдив, селата Златитрап, Оризари и Кадиево в Община Родопи, а в Община Стамболийски – град Стамболийски и село Йоаким Груево.
В животновъдните обекти за развъждане на прасета, попадащи в двате зони ще бъдат осъществени клинични прегледи и лабораторен контрол.

Установеното огнище е второ в промишлен обект през тази година и пето при домашни прасета. От началото на тази година са открити и две огнища в стада от породата Източнобалканска свиня.

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно.

Предстои провеждането на епизоотично изследване от специалисти от Агенцията по храните, взаимно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, за разкриване на евентуалния източник на зараза и метода на заразяване на животните във фермата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР