Оглушително мълчание.Това е единстеното, което се чува от институциите по

...
Оглушително мълчание.Това е единстеното, което се чува от институциите по
Коментари Харесай

Разследването за изчезването на Янек Миланов от Дупница все така е в задънена улица

Оглушително безмълвие.

Това е единстеното, което се " чува " от институциите по тематиката с безследно изчезналия Янек Миланов от Дупница. Ако допреди година в града имаше акции, правеха се претърсвания, а и даже основният прокурор Иван Гешев разгласи, че е " персонално зает " с проблема, то по тематиката в този момент никой не приказва, не се и правят никакви процесуални следствени дейности.

Официалният отговор на способените органи е, че следствието продължава. Основният обвинен - Георги Капланов - Каплата е под домакински арест, а в Дупница животът видимо продължава, без смяна.

Миланов е в неопределеност от 31 юли 2020 година, когато е забелязан да се качва в джипа на Георги Капланов. Година преди този момент той е получавал закани от него, който в предишното е бил охранител на т.нар Братя Галеви. Янек Миланов близо 17 години живее и работи в Париж, където има дребен бизнес за строителни работи.

Няколко дни след изгубването му, Каплата е арестуван, само че по друго обвиняване - за дза държане на боеприси. По него съдът му нажоли парична гаранция, само че той остана поради друго обвинениее за отправяне на опасност - против член на фейсбук групата, основана в помощ за търсенето на Янек. Той остава за малко в ареста, след което мярката му е изменена в домакински арест.

През август и септември 2020 година бяха извършени няколко издирвателни интервенции, които не дадоха резултат. Главният прокурор Иван Гешев, против който тогава в София, а и в Дупница течаха митинги с искане за оставката му, разгласи, че персонално се е заел със случая и посети неколкократно града. По-късно следствието беше преместено в Националната следствена работа. Проверка на уеб страницата на прокуратурата по номер на преписката демонстрира, че по случая се чакат материали от различен орган. Последно е било изпратено писмо до Върховна касационна прокуратура на 13 октомври.
Бездействието на полицията в първите дни след изгубването на Янек обричат проблема.

Според неофициална информация делото е забуксувало - по него не се правят никакви процесуални следствени дейности. Освен това Министерство на вътрешните работи и прокуратурата нямат задоволително доказателствата, че Калпата има нещо общо с изгубването не са задоволително, с цел да му бъде повдигнато обвиняване. Камери от града демонстрират, че Янек Миланов е бил на предната седалка в автомобила на Каплата на излизане от града, само че след това още веднъж по камери се вижда, че той не е в колата на Каплата. Обяснение, което той дава, е че Миланов е бил на задната седалка. Друго пояснение за мълчанието и неналичието на развиване по проблема, е че непрекъснатата обстановка на предизборна конюнктура прави тематиката не изключително подобаваща за включване в дневния ред на обществото.

Престъпно безучастие

Според юриста на околните Стоян Мадин по случая има пропуски от страна на Министерство на вътрешните работи. Те са били сезирани за похищение, което е закононарушение по член 142 от Наказателния кодекс. Това закононарушение е подсъдно на Окръжен съд и респективно способена да образува или да откаже образуването на досъдебното произвеждане е била Окръжната прокуратура в Кюстендил. Материалите е следвало неотложно да бъдат докладвани там, нещо което не е свършено ", разяснява още юрист Мадин. Докладването става една седмица по-късно и то откакто случая стига до медиите. " Това е незаконно безучастие, за което всички институции до този миг си затварят очите. До колкото знаем виновни за това няма ", разяснява още бранителят.

Преди време писа, че колата, с която е бил Каплата и в която последно е сниман Янек Миланов, е конфискувана чак десетина дни след докладването на случая, когато към този момент е била усърдно почистена.

Братът на Янек - Марио Миланов: Страхът и примирението не водят до нищо положително

 Марио Миланов
© Капитал

Марио Миланов

" Имам опция да се убедя, че в полицията има и невероятни хора, които макар усложненията като, пропуските на полицията и прокуратурата в Дупница през първата седмица и приключването на информация, тромавата и остаряла система, ограничавания запас, даже и политическата мъгла сега, намират сили да продължат следствието и да бъдат постоянно разполагаем ", съобщи пред " Дневник " Марио Миланов, брат на Янек Миланов. Това, което той знае, е че работата по случая продължава. Миланов, който от самото му изгубване поведе акция и направи фейсбук група, чака скоро да има повдигнато обвиняване на Васил Капланов.

" В Дупница, както и в цяла България, хората са възмутени от убийството на Янек и желаят правдивост. С това което извърши, Капланов прокле себе си и фамилията си и това е видно по отношението на хората ", дава отговор Миланов запитан по какъв начин казусът се е отразил на обстановката в града.

Попитан каква е атмосферата в Дупница, Миланов споделя: " Ще ви дам един образец - сега в който цяла България беше настръхнала поради случая, нито една институция или политик в Дупница, не изрази своята позиция, като че ли това се случваше в друга дървава. Един единствен настоящ политик се свърза с мен, изразявайки предпочитание да провежда конференция във връзка със случая, само че единствено няколко часа по-късно се обади да се извини и сподели, че се отхвърля... ", споделя Миланов.
По напълно различен метод са реагирали хората от Дупница. " Получаваме и продълваваме да получаваме невероятна поддръжка, освен морална, само че доста хора намират метод да се свържат с нас и ни дават извънредно скъпа информация. Дупница е друга към този момент ", споделя Миланов.

Неговата най-голяма вяра, е че ще стане известно къде е брат му. " Вярвам, че ние хората ще спрем да поносим над нас да господстват отрепки, тъй като страхът и примирението не водят до нищо положително. Вярвам, че ще върнем изгубеното си достолепие ", разяснява още Марио Миланов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР