Оглавяваният от депутата от ДПС доц. Петър Чобанов Институт по

...
Оглавяваният от депутата от ДПС доц. Петър Чобанов Институт по
Коментари Харесай

Лекарите може да получават 24 различни вида основни заплати

Оглавяваният от депутата от Движение за права и свободи доцент Петър Чобанов Институт по стопанска система и политики и неговият съвет по стопански политики (също ръководен от Чобанов) създаде модел за остойностяване на лекарския труд, който беше показан от ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров и началника на кабинета на служебния министър доцент Момчил Мавров в понеделник.

Сред създателите на методиката от института, който е към УНСС, вземат участие и някогашните тв водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев, който пък бе кандидат-депутат от Вътрешна македонска революционна организация. Остойностяването на лекарския труд бе посочено като пръв приоритет на служебния здравен министър доктор Асен Маджаров, който разгласи, че го е упълномощил за разработване. Явно обаче задачата е отвън качествата на държавната администрация и по тази причина тя бе поета от Лекарския съюз, който пък евентуално е платил за изработването на плана на Института по стопанска система и политики.

Моделът не показва съответно какъв брой би трябвало да бъдат заплатите на младите лекари или който и да било по веригата, защото няма данни за заплатите по райони сега. Министерството на здравеопазването разгласи, че ще сътвори работна група, такава ще има и в Министерството на финансите, които да създадат точните изчисленията дружно с Института по стопанска система и политики.
Как ще се дефинират заплатите
По сходство на немската система за заплащане на лекарите, икономистите оферират четири типа степени - ординатор, лекар-специалист, старши доктор и шеф на поделение или клиника. Освен това във всяка степен ще има и шест ранга за всяка компетентност, които ще взимат поради стажа и професионалната подготовка на лекаря. Рангът се дефинира освен от годините стаж, само че и от така наречен CPD-точки, които отразяват спомагателните квалификационни курсове в границите на следдипломното образование. Тези курсове (и точки) ще бъдат структурирани сред Българския лекарски съюз, сдруженията по медицински специалности и медицинските университети.
Реклама
Така лекарите в България, най-малко тези в лечебни заведения, ще получават 24 типа разнообразни заплати.

Освен степента и ранга, при определянето на заплатата ще се взимат поради и равнището на подготвеност на лечебното заведение (дали е най-високото равнище университетска или многопрофилна болница или е общинска или клиника с първо равнище на компетентност) и района, в който се намира. При определянето на заплатите се цели началната минимална заплата на младите лекари да бъде най-малко 50% от междинната брутна заплата за съответния район, в който се намира лечебното заведение или 60% от междинната стойност на заплатите за съответния район и компетентност.

Авторите оферират годишна индексация на заплатите с 50% от растежа на среднопретеглените реимбурсни равнища на клиничните пътеки за настоящата година и с 50% от растежа на хармонизирания показател на потребителските цени през миналата календарна година.

Д-р Иван Маджаров разяснява, че заплатите няма да бъдат идентични за всички лекари с една и съща компетентност,, защото ще се взимат поради и типа болница, и броя пациенти, които търсят лекаря, и заплащането в съответния район, защото има големи несъответствия в заплатите сред София и другите области.
Реклама
Икономистите оферират да изготвят минимални заплати за всяка компетентност за всеки район, като за задачата би трябвало да получат от Националната организация по приходите информация за всички лекарски заплати по райони.

В отдалечените региони, в които има дребен брой лечебни заведения, ще има заложена закрепена добавка за медицинския и немедицинския личен състав.
Кога ще бъде готово
Според Лекарския съюз икономистите търсят резистентен модел на възнаграждение, който мъчно да може да бъде злепоставен или нападнат, по тази причина не разрешили на лекарите да се намесват в оферти модел, който е разказан на 94 страници, изясни доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.

" Показателите за остойностяване би трябвало да бъдат всеобхватни, би трябвало да вземат участие всички критерии, които имат значение за мотивацията на личния състав ", разяснява доцент Мавров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР