Офталмозите на МБАЛ ''Света София'' оперираха 7 месечно бебе с

...
Офталмозите на МБАЛ ''Света София'' оперираха 7 месечно бебе с
Коментари Харесай

Офталмозите на МБАЛ ''Света София'' спасиха зрението на 7 месечно бебе с уникална операция

Офталмозите на МБАЛ ''Света София'' оперираха 7 месечно бебе с необичаен недостатък на окото и резервираха зрението му. Екипът включваше началника на клиниката по офталмология доцент Христина Благоева, доктор Мария Михайлова,специалист по очни заболявания, пластична и естетична хирургия на лицето, която работи във Франция, доктор Георги Данаилов – анестезиолог, оповестяват от болничното заведение.

Проблемът на 7 месечното бебе е открит при раждането. По-голямата част от левия клепач на момиченцето липсва. Това положение е известено като колобома. Колобомата на очите се дължи на зародишен недостатък и може да бъде открита по време на бременността. В съответният случай дефектът е открит едвам при раждането. Следват серия от съвещания, проучвания и наблюдаване.

Специалистите са решили,че дребната пациентка би трябвало да навърши няколко месеца, с цел да се оперира под цялостна анестезия. ''Това е извънредно предизвикателство поради нежната възраст на детето. Анестезиологът доктор Георги Данаилов се спрази безупречно'', разяснява доктор Мария Михайлова.

Интервенцията е осъществена на 17-ти юни в МБАЛ ''Света София'', а на 26 юни на детето беше изработен надзорен обзор.

Момиченцето към този момент свободно може да отваря и затваря клепачи. Доц. Благоева разяснява,че в случай че сходен недостатък не се оперира, следва изсъхване на роговицата, което води до възпаление, загрубяване и загуба на зрението.

В МБАЛ ''Света София'' преди години беше сполучливо оперирано също 7 месечно бебе с израстък на орбитата на окото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР