Официалното посещение на председателя на парламента Вежди Рашидов в Турция

...
Официалното посещение на председателя на парламента Вежди Рашидов в Турция
Коментари Харесай

Наситена програма за Вежди Рашидов в Анкара

Официалното посещаване на ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов в Турция продължава.

 

В понеделник програмата на българската делегация, която включва и депутати от всички парламентарни партии - ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.- ръководителят на ПГ на Политическа партия Даниел Лорер, зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски, ръководителят на ПГ на " Български напредък " Стефан Янев, националният представител и водач на Младежкото Движение за права и свободи Сезгин Мехмед, депутатът от " Възраждане " Николай Дренчев и представител на " Демократична България ", ще бъде натоварена.

 

Преди обед делегацията, водена от Рашидов, ще сервира венци и цветя пред Мавзолея на Кемал Ататюрк в Анкара. А ръководителят на 48-Ото Народно заседание  ще се подпише в мемоарната книга на комплекса Анъткабир.

 

Анъткабир се назовава на турски мавзолеят на Мустафа Кемал Ататюрк – създател и първи президент на Република Турция. 

На 1 март 1941 година особено назначена комисия афишира конкурс за план на мавзолея. В него вземат участие 27 задгранични и 20 турски архитекти. Победител става план, показан от турските архитекти професор Емин Халид Онат и доцент Ахмед Орхан Ардой.

На 9 октомври 1944 година е гала за полагане на първия камък в основата на мавзолея, а строителството приключва на 1 септември 1953 година

По време на строителството монументът претърпява някои промени заради финансови усложнения. Вместо плануваните в него 2 етажа е повдигнат 1 етаж, само че това не повлиява на величествеността на оборудването.

Общата повърхност на комплекса, в това число самия пантеон, парка, музея и други постройки, съставлява 0,75 km². В архитектурата на мавзолея са употребявани селджукски и османски претекстове.

В комплекса е изложена неповторима сбирка от коли, с които е пътувал Ататюрк.

Ежегодно комплексът се посещава от голям брой гости – рекордните 11 милиона за малко над 10 месеца през 2007 година и съвсем 1,09 млн. души единствено за деня на 75-годишнината от гибелта на Ататюрк на 10 ноември 2013 година

 

Във вторник в статистиката ще бъде включена и българската делегация от депутати и публицисти.

 

Следващата точка в програмата на ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов в Анкара е среща на четири очи с Мустафа Шентоп, началник на Великото национално заседание на Турция, по чиято покана родните парлйментйристи  са в южната ни съседка.

 

Мустафа Шентоп заема поста от 24 февруари 2019 година

 Шентоп е правист по обучение. През 2011 година е определен за член на Народното събрание от партията " Справедливост и развиване ". Година по-късно заема длъжността зам.-председател на партията, отговарял е за акцията по време на изборите през същата година. През 2015 година е избран отново за народен представител.

След взаимната конференция на двамата ръководители на Народното събрание в Турция и България Шентон и Рашидов ще прегледат и поднесат цветя на Паметника, издигнат в чест на несполучливия опит за прелом от 15 юли 2016 година

 

Година по-късно Ердоган откри в Анкара монумент в чест на 250-те души, убити по време на пуча, противопоставяйки се на опита за прелом

 

Паметникът изобразява хора, стоящи върху четири наклонени колони, носещи луна и полумесец. Той е ситуиран против огромния дворцов комплекс на Ердоган в Анкара.

 

Монументът бе открит малко след изгрева.

 

„ Дори да сме погребали нашите мъченици в земята, те постоянно ще живеят в нашите сърца – съобщи Ердоган на церемонията по откриването на паметника. - Участващите в заговора ще умират още веднъж и още веднъж всеки ден зад стените на пандиза “, сподели тогава президентът на Турция.

 

 

Очаквайте детайлности

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР