Официалният Туитър акаунт на Европейската космическа агенция за научни програми

...
Официалният Туитър акаунт на Европейската космическа агенция за научни програми
Коментари Харесай

ЕкзоМарс-2016 : Зареден с гориво за полета до Марс!

Официалният Туитър акаунт на Европейската галактическа организация за научни стратегии оповести, че горивните резервоари на автоматизираната междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ”-Trace Gas Orbiter са цялостни с гориво.

Пълненето с гориво стартира на 21 февруари. За потребностите на своята задача “ЕкзоМарс ” би трябвало да разполага в резервоарите си с 1.5 тона азотен окис и 1 звук монометилхидразин. Горивото ще зарежда основния мотор на станцията, както и 10-те по-малки двигателчета за фина конфигурация на орбитата и сериозни маневри. “ЕкзоМарс ” има и 10 аварийни двигателчета.

Понеже горивото е токсично и пълненето на резервоарите е постоянно обвързвано с риск, в залата за подготовка бяха позволени единствено избрани експерти, и то единствено облечени със защитно облекло. В случай на потребност имаше разполагаем пожарникари, доктор и охранители. Същите ограничения бяха подхванати при започване на февруари, когато беше извършено пълненето на спускаемия уред “Скиапарели ”.

Следващата стъпка, която следва пред задачата, е прикачването на “ЕкзоМарс ” към ускорителен блок “Бриз-М ”. По предварителна информация процедурите по прекачването ще стартират на 26-ти февруари (в петък).

Изстрелването е планувано за 14 март. Ако по някаква причина се наложи отсрочване, Русия и Европа имат най-много две седмици толеранс, в противоположен случай има риск от пропускане на стартовия прозорец.

За пръв път ракета “Протон-М ” ще се употребява за изстрелване на междупланетна задача след 20-годишно спиране! Предишният космичен полет на ракетата през 1996 година приключи с повреда на ускорителната степен “Блок-Д ” и загуба на автоматизираната станция “Марс 96 ”. При този полет обаче ще се употребява друга степен – “Бриз-М ”. Това ще е първото потребление на “Бриз-М ” за космичен полет, тъй че опасности несъмнено има.

Всички се надяваме, че Русия най-сетне ще счупи черната статистика при изстрелване на задачи до Марс и този път резултатите ще са по-различни от това, което видяхме да се случва с “Марс 96 ”, с “Фобос-Грунт ” (пълен провал), а даже и с по-предишни задачи като “Фобос 1 ” и “Фобос 2 ” (само частични успехи).

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР