Официалният представител на Министерство на външните работи на Русия Мария

...
Официалният представител на Министерство на външните работи на Русия Мария
Коментари Харесай

Захарова: Беше направен опит да се забрави ролята на Русия за избавянето на България от чужд гнет

Официалният представител на Министерство на външните работи на Русия Мария Захаров а излезе с публична позиция и коментар за поругаването на съветски и руски монументи в България .

По думите й у нас са осъществени следващи актове на вандализъм против монументи от общата ни история.

„ В нощта против 23 февруари т.г. съществено пострада Паметникът на Съветската войска в София. С очевидна убеденост, че този див номер, както се е случвало нееднократно, ще остане ненаказан, злодейът, който го е направил, демонстративно се съобщи на полицията. В нощта против 4 март т.г. - след 145-та годишнина от Освобождението на България от османско робство вследствие на Руско-турската война от 1877-1878 година, която беше маркирана предходния ден - във Варна беше опозорен паметникът на посланика на Руската империя в Цариград през 1864-1877г. граф Н. П. Игнатиев, уважаван за огромните му заслуги за отбрана на българското население и възобновяване на държавността на България “, уточни Захарова.

Тя дефинира протичащото се за тъпо и преднамерено , като добави, че сходни безчовечен прояви получават систематичен темперамент в някои европейски страни.

„ Те са станали част от войната против съветските монументи, ориентирана към раздухване на русофобията и имитация на историята. А причинителите остават ненаказани “, показаха от съветското външно министерство.

„ В тази връзка няма по какъв начин да не се означи, че по време на упоменатите юбилейни тържества беше изработен опит да се остави в давност решаващата роля на Русия за избавянето на България от непознат терор. В това виждаме, с изключение на всичко друго, неуважение на личното си минало и на нашите жители – потомци на героичните опълченци, воювали един до друг с съветските бойци на Шипка и при Плевна “, добави още Официалният представител на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова.

Оттам показват вяра, че сходна линия в никакъв случай няма да срещне благосклонности „ измежду родолюбивите българи, които откровено тачат и пазят както своята история, по този начин и традицията на другарство сред нашите нации. “

„ Това се удостоверява от отрупаните с цветя монументи на героите от Руско-турската война от 1877-1878 година във всички краища на страната, голям брой послания с думи на признателност от елементарни жители на България, получени от нашето посолство “, допълват още от съветското ведомство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР