Офицерски спортен клуб АС-23 (Атлетик Слава 23) е български футболен

...
Офицерски спортен клуб АС-23 (Атлетик Слава 23) е български футболен
Коментари Харесай

Предшественикът на ЦСКА АС-23, който разгроми Левски с 11:4 и 9:3

Офицерски състезателен клуб АС-23 (Атлетик Слава 23) е български футболен клуб, съществувал в София през интервала 1923 - 1944 година. Домакинските си мачове е играл на личното си игрище в Борисовата градина. Шампион за 1931 година и притежател на Купата през същата 1931 и 1941.

С обединяването на АС-23 и Шипка през есента на 1944 година се основава предшественика на настоящия ЦСКА - Чавдар. Обединителният протокол е формиран на 9 ноември 1944 година в столицата от представители на краткотрайните управления на АС-23, Спартак и Шапка-Победа. За ръководител е определен военачалник Владимир Стойчев, от квотата точно на АС-23.

Любопитното е, че Чавдар играе с небесносини копринени екипи. По концепция на някогашния функционер на Шипка Михаил Михайлов, който работи в Министерството на защитата, към Чавдар се причислява Централен дом на войската (ЦДВ) и от 15.02.1948 година МО господства в управлението. Председател към този момент е началникът на Централния дом на войската майор Иван Мирски.
 Снимка 544923
Източник:

След обединяване със Септември (София), на 5 май 1948 е основан Септември при ЦДВ, в този момент ЦСКА. Това е безспорната връзка на АС-23 с " алените ", които през годините се трансфораха в най-успешния български футболен клуб.

Голямото съревнование на ЦСКА постоянно е било и ще бъде с тима на Левски. През предишния сезон " армейците " обърнаха салдото от мачовете за състезание против " сините " в своя изгода. Левскарите обаче постоянно ще помнят разгромните си победи - 7:1 и 7:2.

ТОПСПОРТ ви връща обратно във времето, с цел да ви напомни един извънредно забавен като резултат дуел сред АС-23 и Левски.

Есенния полусезон 1938/39 е завършил, а " сините " са първи в основаната през 1937 година Национална футболна дивизия. Клубът празнува четвъртвековен празник, има две трофеи досега. Феновете се надяват точно през тази акция да видят любимците си на първото място за трети път. Всичко потегля надолу след другарски мач с офицерския отбор АС-23.

Мъчат е на игрище " Левски ", а теренът е много кален. Двата тима употребяват най-хубавите си футболисти. " Сините " са в състав: Симеонов, Тановски, Цветков, Иванов, Русев, Габровски, Стамболиев, Костов, Николов, Дойчинов, Андреев. АС-23 залага на: Дермонски, Балъкчиев, Спасов, Петров, Витошки, Бушев, Тодоров, Ангелов, Пачеджиев, Аструг, Йорданов.

Левски повежда с 1:0 с гол на Костов, само че до края на полувремето резултата става 1:2 за " армейците ". Никой не допуска какво ще се случи през второто. Играчите на АС-23 вършат на пух и прахуляк противника и го разгромяват с 11:4! Любомир Ангелов-Старото е над всички с петте си гола. Той е изпълнител и на националния тим на България по това време.

На другия ден има просторен репортаж от мача във вестник " Спорт ". АС-23 и Славия са най-хубавите български тимове, сигурни са публицистите от изданието.

Вместо да завоюва трета купа, Левски се сгромолясва чутовно в шампионата след въпросната срамна загуба с 4:11. През май, малко преди края на шампионата, " сините " даже са застрашени от изпадане.

" Жертвите евентуално ще бъдат някои всред варненци или даже... есенния водач Левски. Жестока е ориста ", написа в. " Спорт ".

АС-23 громи Левски за повторно на 16 юни 1939 година. Този път с 9:3. Това се случва в благотворителен мач в поддръжка на болния футболист Иван Григоров-Ванчето.
 Славия: С ЦСКА завършваме прехвърлянето на Кръстев в края на седмицата
Славия: С ЦСКА завършваме прехвърлянето на Кръстев в края на седмицата

" Ръководствата се схванаха "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР