Одитен доклад на Сметната палата за периода 2016-2020 г. разкри

...
Одитен доклад на Сметната палата за периода 2016-2020 г. разкри
Коментари Харесай

Фалитът КТБ: следите изчезнаха, за ДП няма кой да пита

Одитен отчет на Сметната палата за интервала 2016-2020 година разкри данни за изчезнали кредитни досиета от документите за Корпоративна комерсиална банка (КТБ), за изчезнали контракти и вземания на банкрутиралата банка, за пропуски на синдици.

Ако в този момент в България гръмне банка, във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) има единствено към 1.5 милиарда лв., защото беше изпразнен през 2014 година, с цел да се заплати на обезпечените инвеститори в КТБ. Тогава ФГВБ им изплати общо 3.7 милиарда лв., поради което българската страна изтегли заем, който Фондът по-късно върна. До момента обаче КТБ (в несъстоятелност) е изплатила на Фонда за гарантиране на влоговете едвам 928.2 млн. лв. от дължимите 3.7 милиарда лв.. Това е една от констатациите в одитния отчет на Сметната палата за активността на ФГВБ в интервала 2016-2020 година, оповестен през вчерашния ден без доста звук. Излиза, че при банков банкрут страната още веднъж ще би трябвало да помогне. Хипотетично. От 2020 година България е член на Европейския банков съюз и този контрол е по-стриктен от българския.

В България всички афери приключват по този начин

Девет години след банкрута на КТБ обаче следите се замитат, наказани няма, данъкоплатците са платили милиарди. Тази констатация е годна за всички огромни афери в България - като се почне от милионите по сметките на задграничните сдружения, през банковите банкрути през 1996 година, зърнената рецесия, източването на “Кремиковци ” и гьола “Белене ”.

До тях се подрежда и КТБ, в която потънаха над 5 милиарда лв.. Мега дело с 18 подсъдими, което по този начин и не е завършило на първа инстанция. Сага по неплатежоспособност, която се точи осма година, следена от затворена институция като Фонда за гарантиране на влоговете и надзираваните от него синдици. Един шеф на Българска народна банка, тръгнал си без почести, само че и без обвинявания - и един прокурор, който (за кратко) бе изстрелян до основен, защото знаеше по какъв начин “правилно ” да прочете буквите Д.П.

Сега одитният отчет удостоверява това, за което се появиха сигнали от по-рано - липсват значими документи за КТБ. Такива, които демонстрират зависимости, по които може да бъде проследен пътят на парите, по-голямата част от които бяха средства на държавни предприятия и компании, на министерства и общини, привлечени в КТБ.

Изчезнали кредитни досиета

В частта от отчета “Вдигане на печатите и списък на имуществото на банката ”, инспекторите установяват едно… непрецизно отношение към документите на КТБ (н). Липсват кредитни досиета и скъпи книги, също и описи на недвижими парцели и движимости, както и на наличните скъпи книги в пространствата на КТБ (н.) и/или във притежание на трети лица (липсват данни и информация за типа скъпа книга, номер, стойност, дата, издател и т.н.).

По информация от ФГВБ, част от скъпите книги били конфискувани от прокуратурата, само че към описите няма приложени копия на протоколите, с които са конфискувани. В протоколите и описите липсва информация дали прокуратурата е иззела всички скъпи книги и къде са тези, които не са конфискувани.

Най-сериозната липса обаче е тази на кредитни досиета, както и контракти за банков заем, налична документи по предоставените заеми, обезпеченията по тях и други “В обособени случаи е прилагана информация за броя папки с кредитни досиета, само че без информация за заемите (кредитополучател, дата, размер и т.н.) и за съдържащите се документи в кредитните досиета ”, написа в отчета. Ако прокуратурата ги е иззела, е трябвало да се създадат описи, само че такива няма, разяснява по БНР някогашният шеф на Сметната палата Цветан Цветков.

Има голяма разлика и в цената на активите в салдото на банката към 30 юни 2014 година и ликвидационния ѝ баланс - над пет милиарда. По данни на Българска народна банка в края на юни 2014 година активите на КТБ са 6.8 милиарда лв.. А съгласно оценката на „ Прайсуотърхаус Купърс България “ и „ Инженерингсервиз София “, към датата на оповестяване в неплатежоспособност – 22 април 2015 година, те са 1.378 милиарда лв..

Кой още липсва

Публична загадка е, че детонацията на КТБ ознаменува края на партньорството сред депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и мажоритарния притежател на банката Цветан Василев. " Как претендентът за основен прокурор Иван Гешев и наблюдаващ прокурор по делото КТБ " пропусна ” да разпита и депутата Делян Пеевски, и майка му, макар десетките документи в тези 500 тома с техните имена, букви и непосредствено свързани компании ”, запита през 2019 година журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков, създател на огромно следствие за аферата КТБ. Той разгласява и таблица-справка на Цветан Василев, където против буквите ДП1 стоят над половин милиард лв..

В предаването " (О)позиция ” на онлайн изданието " Сега ” някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев заяви за сигнал против Гешев, постъпил в Министерството на правораздаването, в който се твърди, че персонално е унищожавал доказателства по делото " КТБ ”. Човекът дал показания и като очевидец в полицията. " Свидетелят твърди, че информацията, която не е в кориците по делото, е унищожена “, сподели Демерджиев. (По-късно Георги Георгиев от „ БОЕЦ “ разкри, че е създател на сигнала.)

Eмилия МилчеваСнимка: privat

Амнезията за Директива за птиците при Гешев е толкоз трайна, че даже и при напускането на прокуратурата и офанзивите му против водача на ГЕРБ Бойко Борисов той не засегна нито Пеевски, нито Движение за права и свободи - въпреки и те да бяха в болшинството против него. Нямат памет за Директива за птиците и прокурорските очевидци по делото.

Какво (няма) да създадат политиците

Бившият началник на Сметната палата е безапелационен, че одитният отчет би трябвало да бъде прегледан от Народното събрание - още повече, че концепцията за правенето му е била на " Демократична България ”, настояла преди време за справедлива оценка на активността на синдиците на КТБ (н).

На парламентарно-конституционното болшинство, избрало претендента на ГЕРБ Димитър Главчев за ръководител на Сметната палата, не му е до КТБ. На есен всички ще са вторачени в новия бюджет за 2024 година и идните локални избори. Шеф на Фонда за гарантиране на влоговете до 2019 година бе Радослав Миленков, който към този момент четвърта година е подуправител на Българска народна банка - управлява " Банков контрол ”. Делян Пеевски се изявява като едно от " остриетата ” на конституционните промени, към които е кооптирано Движение за права и свободи, а също и ГЕРБ. Банкерът Цветан Василев си живее в Сърбия. Иван Гешев не е прокурор. За Директива за птиците няма кой да пита.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР