Одит проверява дали подкрепата на ЕС за върховенството на закона

...
Одит проверява дали подкрепата на ЕС за върховенството на закона
Коментари Харесай

Доклад: ЕС налива пари в Западните Балкани, но съдебните реформи буксуват

Одит ревизира дали поддръжката на Европейски Съюз за върховенството на закона в шестте страни от Западните Балкани, които се стремят да се причислят към Европейски Съюз, е била ефикасна. Резултатите обаче не са положителни - макар дейностите на Европейски Съюз да са съдействали за промени в механически и оперативни области като да вземем за пример възстановяване успеваемостта на правосъдната система и създаване на съответното законодателство, това не е повлияло значително върху главните промени в региона на върховенството на правото в района, се показва в отчета на Европейската счете палата.

ЕСП предлага на Комисията да укрепи механизма за поощряване на промените в региона на върховенството на закона; да ускори поддръжката за организациите на гражданското общество (ОГО) и самостоятелните медии, както и да усъвършенства обвързването с условия, докладването и мониторинга на плановете.

Независимо от някои позитивни скорошни развития, най-вече в Албания и Северна Македония, Комисията и други интернационалните организации регистрират стеснен прогрес в региона на върховенството на закона. Продължават да съществуват основни проблеми в области като независимостта на правосъдната власт, концентрацията на власт, политическата интервенция и корупцията, които изискват спомагателни старания за поощряване на промените в тези области.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР