Одит на Агенцията за държавна финансова инспекция на договора за

...
Одит на Агенцията за държавна финансова инспекция на договора за
Коментари Харесай

Разследват за безстопанственост по договори в МВР от времето на Иван Демерджиев

Одит на Агенцията за държавна финансова ревизия на контракта за новите персонални документи е открил нарушавания и е формирано досъдебно произвеждане за занемареност, оповестиха от Софийската градска прокуратура.

Според отчета на 2 юни тази година, без да са налице учредения за това и в нарушаване на Закона за публичните поръчки, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е подписал в допълнение съглашение, което завишава цената на поръчката с близо 82 милиона лв..

От Министерство на вътрешните работи са изпратили отчета в прокуратурата, която е направило инспекция и почнала следствие. От прокуратурата прецизират, че няма повдигнати обвинявания.

В позиция някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев акцентира, че осъществяването на поръчката е забавено с близо 5 години поради обжалвания и това е причина за актуализация на разноските. Договорът е подписан преди той да оглави министерството, а осъществяването му е почнало откакто той е освободил министерския пост.

" Има формирано досъдебно произвеждане в прокуратурата. Става въпрос за социална поръчка, която е стартирал 2018 година Обжалвана е и 2022 година Върховен административен съд удостоверява избора на реализатор. На 2 юни 2023 година тази поръчка параметрите са ѝ били повишени от 300 млн. мисля че стават 385 млн. Това е, което може да се направи като коментар. Ние като ново държавно управление нямахме опцията да я прескартим тъй като това щеше да докара до наказателни процедури по отношение на страната ни. С какви претекстове е повишена не мога да ви кажа, индексация ", разяснява Кирил Ценкин, зам.-министър на Министерство на вътрешните работи.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР