Очите могат да разкрият проблеми с бъбреците. Хроничното бъбречно заболяване

...
Очите могат да разкрият проблеми с бъбреците. Хроничното бъбречно заболяване
Коментари Харесай

Очите могат да разкрият проблеми с бъбреците

Очите могат да разкрият проблеми с бъбреците. Хроничното бъбречно заболяване е тиха зараза, характеризираща се с прогресивна загуба на бъбречна функционалност с течение на времето. Ранната диагностика и лекуване постоянно могат да поддържат ХБН постоянна за дълго време.

Сега ново изследване демонстрира, че 3D очните прегледи

могат да революционизират ранното разкриване и наблюдаване на бъбречни болести, като оферират неинвазивен и ефикасен диагностичен инструмент. Това изобретение може да революционизира наблюдението на бъбречните болести, които постоянно протичат без признаци в ранните стадии.

В изследвания, извършени от откриватели от Университета в Единбург, беше открито, че измененията в ретината и хороидеята (слой от кръвоносни съдове зад ретината) могат да дадат скъпа визия за здравето на нашите бъбреци. Използвайки неинвазивна техника за обрисуване, наречена оптична кохерентна томография, те откриха, че пациентите с ХБН имат по-тънки ретини и хороидеи в съпоставяне със здрави човеци.
Според откривателите очите и бъбреците имат доста прилики. И двата органа зависят в огромна степен от дребните кръвоносни съдове, с цел да действат вярно. В окото тези деликатни съдове подхранват ретината, което ни разрешава да виждаме ясно. В бъбреците те образуват филтриращата система, която пречиства кръвта ни. Увреждането на кръвоносните съдове може да докара до проблеми със зрението и понижена бъбречна функционалност.

Изследователите също откриха, че колкото по-напреднало е бъбречното заболяване,

толкоз по-тънки са ретината и хороидеята. Тази връзка е вярна даже когато възрастта, прочут фактор за здравето на очите и бъбреците, също е взета под внимание. Централната част на ретината, която зависи значително от хороидеята за О2 и хранителни субстанции, наподобява е изключително наранена при пациенти с ХБН.
Когато откривателите преглеждат пациенти с бъбречна трансплантация, те откриват, че тези човеци демонстрират превръщане на изтъняването на ретината и хориоидеята. В рамките единствено на една седмица след трансплантацията техните очни структури започнаха да се удебеляват и продължиха да демонстрират усъвършенстване през идващите 12 месеца.

От друга страна, откривателите са изследвали здрави хора, които са дарили бъбрек. Една година след трансплантацията донорите започнаха да демонстрират признаци на изтъняване на хориоидеята, макар че имат естествена бъбречна функционалност. Това допуска, че очите биха могли евентуално да служат като система за ранно предизвестие, откривайки фини промени в здравето на бъбреците доста преди стандартните проби.
За да потвърдят откритията си, откривателите наблюдаваха група пациенти с ХБН в продължение на две години. Те разкрили, че тези, които са имали по-тънки ретина и хороиди при започване на изследването, са по-склонни да изпитат забележителен спад в бъбречната функционалност с течение на времето.

„ Надяваме се, че това изследване ще помогне да се разпознават повече хора с ранно бъбречно заболяване, тъй че да имат опция да стартират лекуване, преди болестта да прогресира “, сподели доктор Дон, професор по нефрология в Центъра за сърдечно-съдови науки на Университета в Единбург. „ Това също по този начин предлага капацитет за осъществяване на нови клинични изпитвания и създаване на лекарствени лекувания за хронично заболяване, което до момента се е оказало извънредно мъчно за лекуване. “

Въпреки това са нужни повече проучвания, с цел да се разбере изцяло комплицираната връзка сред очите и бъбреците. Екипът от Единбург възнамерява да изследва по-големи, по-разнообразни групи пациенти за по-дълги интервали. Той също по този начин желае да изследва дали някои промени в очите могат да предскажат сърдечно-съдови проблеми, които постоянно вървят ръка за ръка с хронично бъбречно заболяване.
Междувременно това новаторско изследване акцентира невероятния капацитет на човешкото тяло да дава улики за цялостното ни здраве.

Източник: Nature Communications, Studyfinds /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР