Очевидци описват жестокостите на руската армия в предградията на Киев.

...
Очевидци описват жестокостите на руската армия в предградията на Киев.
Коментари Харесай

Първо убиха мъжа ми, а после ме изнасилиха многократно: свидетелства за екзекуции и изнасилвания в Украйна


Очевидци разказват жестокостите на съветската войска в предградията на Киев. Те описват по какъв начин съветски бойци безсистемно са екзекутирали беззащитни локални хора и са изнасилвали дами.

Лицето на Татяна наподобява изтощено. 46-годишната жена споделя за са екзекутирали мъжа ѝ. Татяна се намира някъде в Западна Украйна, само че не желае да каже къде тъкмо, тъй като се опасява.

Татяна и брачният партньор ѝ Юри живеели в Киев дружно със своята 10-годишна щерка Алина. Когато Русия атакува Украйна в края на февруари, тримата вземат решение да изоставен столицата. Семейството взима 81-годишната баба Олга и потегля към село Богдановка, на 40 километра североизточно от Киев. Преди няколко години там те са си построили дача.
Редакцията предлага
" Тогава той простреля брачна половинка ми "

На 3 март съветските войски влизат в Богдановка. " Войниците беснееха и стреляха на направления. Обикаляха от къща на къща, желаеха алкохол и грабеха ", споделя Татяна. На 9 март съветските бойци стигат и до тяхната дача. Часът е 21:30, когато стартират да стрелят против прозореца на кухнята. " Крещяхме, че не сме въоръжени, че в дачата има деца. Тогава ни накараха да отворим вратата ", спомня си Татяна.

Двама бойци с картечници нахлуват в къщата. Те подреждат на фамилията да влезе в помпена шахта с дълбочина два метра. Бабата е прекомерно стара и не съумява. Войниците я оставят в къщата и не ѝ обръщат повече внимание. Но Татяна, Юри и щерка им са принудени да слязат в шахтата. " След това желаеха цигари. Съпругът ми отговори, че самият той не е пушил от четири дни. Тогава един от бойците заповяда: " Довърши го! ". И гръмнаха брачна половинка ми първо в ръката, а по-късно в главата. "

Юри кърви мощно, само че бойците затварят шахтата, оставяйки фамилията в нея, и влизат в къщата. Тримата остават в шахтата часове наред, до момента в който бойците тършуват в парцела. Към 02:30 Юри умира.

Има още доста сходни истории

Когато най-сетне Татяна и Алина съумяват да се измъкнат от шахтата, бойците към този момент са си тръгнали. Бабата е непокътната, а един комшия им се притичва на помощ. В неговата къща те срещат други жертви. Една от тях е Наталия. Нейният мъж е погубен, откакто бойците са намерили камуфлажно яке в автомобила му. Тя споделя: " Руските бойци ми споделиха, че са умъртвили мъжа ми, тъй като бил нацист ". Наталия е изнасилена неведнъж, до момента в който четиригодишният ѝ наследник плаче в прилежащата стая.

На 10 март дамите вземат решение да изоставен Богдановка с кола. " Виждахме от време на време знаци, предупреждаващи за мини. Но ние все пак поехме по пътя. Просто искахме да се измъкнем от този пъкъл ", спомня си Татяна. Главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова разгласи, че е стартирано следствие по случая на Наталия. Обвинението е в ликвидиране и обезчестяване.

Насилието над цивилни е военно закононарушение

Преди броени дни организацията " Human Rights Watch " разгласява няколко свидетелства на очевидци за изтезания на цивилни жители и изнасилвания. И екипът на rbb24 е разговарял с очевидци. В Берлин публицистите се срещат с емигрант от Ирпин, който е станал очевидец на убийства на цивилни украинци. " На сутерена на девететажна постройка имаше магазин. Руските бойци разрушиха вратата и желаеха да разграбят питателните артикули. Но тогава чуха глас от мазето ", спомня си Юсуф. " Окупаторите влязоха и измъкнаха осем-девет души. И незабавно разстреляха всички. "

Ако всички тези истории се потвърдят от самостоятелен източник, ще се потвърди, че става въпрос за военни закононарушения, споделя преподавателят по интернационално право и интернационално наказателно право Кай Амбос. Амбос е арбитър в изключителния углавен арбитражен съд за Югославските войни в Хага. " В случаите, когато цивилните стават жертви на принуждение, било то ликвидиране, грубо отношение или полово закононарушение, налице е нарушаване на главния принцип за отбрана на цивилното население и надлежно - осъществяване на военни закононарушения ", споделя специалистът по интернационално право.

Още в първите седмици на войната се видя, че съветската войска не щади цивилната инфраструктура, в това число лечебни заведения и театри, акцентира историкът Зьонке Найцел от Университета в Потсдам. " На всички беше ясно, че с дейностите на съветските войски, с обстрелите на градовете към този момент е премината граница ", споделя историкът.

Извършила ли е Русия закононарушения против човечеството?

За момента специалистите не са безапелационни дали могат да се издигнат обвинявания и за закононарушения против човечеството. Това изисква редовно нарушение на правата на индивида. " Ще би трябвало да обвиним съветското държавно управление, че освен води война за да да завладее или цяла Украйна, или най-малко Източна Украйна, само че че става дума и за закононарушения против човечеството посредством политика на систематично нарушение на човешките права. Разбира се, това е доста мъчно за доказване ", споделя Амбос.

Служителите на " Amnesty International " в този момент събират доказателства за военни закононарушения на място и ги документират за наказателно гонене пред Международния углавен съд в Хага. Сред тях може да попадне и казусът с убийството на Юри. Татяна и щерка ѝ към момента са в Западна Украйна, само че се надяват да стигнат още веднъж до Богдановка, с цел да погребат своя брачен партньор и татко.

***
Разгледайте и тази фотогалерия със фотоси от Буча. Предупреждаваме, че някои от фотосите може да Ви разстроят.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР