Очевидно оста Цацаров-Колев-Пеевски не е сигурна, че ще успее да

...
Очевидно оста Цацаров-Колев-Пеевски не е сигурна, че ще успее да
Коментари Харесай

Христо Иванов: Несигурност цари по оста Цацаров-Колев-Пеевски в битката за шеф на ВАС

Очевидно оста Цацаров-Колев-Пеевски не е сигурна, че ще успее да подсигури избор на Чолаков преди края на мандата на Колев. Това написа във Facebook Христо Иванов. И продължава:

Или тъй като ще се стигне до рестарт на процедурата по желание за ръководител на Върховен административен съд от начало или от задоволително ранен стадий, или тъй като не са сигурни, че имат нужното болшинство в новия състав на Висш съдебен съвет и ще им би трябвало време да го скалъпват.

Това е и част от маневрите за предопределяне на това кой ще стане изпълняващ функционалността ръководител на Върховен административен съд след края на мандата на Колев. Част от този ребус е и инсталирането на Магдалинчев като представляващ Висш съдебен съвет, с което се дава сигнал, че номенкратурата си остава в действие, както и му разрешава той да постанова формалната трактовка на събитията преди още да са се обрисували различни представители от опозицията.

С този ход за следващ път се потвърждава, че инсталирането на правоприемник, гарантиращ ползите на статуквото във Върховен административен съд, изисква административен запас. Както и че това статукво беше основано и се крепи с лостовете на административното въздействие.

При все опитите ни да понижим тежестта на ръководителите на съдилищата като източник на зависимости и въздействие, които елементарно прерастват в корупция, изчистването на последствията от наследените практики ще отнеме години. Върховен административен съд беше измежду най-силно засегнатите институции от този модел.

Впрочем, към този момент са в ход опити за анулация на част от тази промяна - един от най-важните принадлежности за слагане на съдии според от ръководителя, беше командироването за дълъг период, което се превръщаше в заобикаляне на състезанията за покачване на милостта на ръководителя. С промените от 2014-16 гг мощно бяха лимитирани опциите за командироване. Вече е импортирано изменение в Закон за съдебната власт, с което се цели връщане на този инструмент в ръцете на ръководителите.

Бидейки съд на властта, през цялото време Върховен административен съд беше под извънредно мощно въздействие от дълбоката страна и беше изначално запълнен със съдии от поколението, което изкласи в годините на тежка криминализация на обществото.

Всичко това способства за превръщането на Върховен административен съд в съсредоточие на властовата корупция. Чрез командироване, корумпиране с дребни услуги и улеснения (справка - назначенияна на правосъдни помощници, екскурзиите и пр.), оказване на " кадифен " напън на неподатливите, разбъркване на комфортни и неуместни сред сформира и отделения, във Върховен административен съд беше построено едно болшинство от съдии, които са лоялни на управлението. Сега, това управление обезпечава предаване на властта във Върховен административен съд, тъй че той да остане под контрола на дълбоката страна.

Успехът им в това начинание ще предопредели и другото значимо решение - инсталирането на нов Цацаров през 2019 година (или 2018-та, в случай че се следва календара на ваканциите във КС).

Фактът, че се оказват в състояние на неустановеност (и то освен във връзка с председателството на Върховен административен съд, само че и на интервенция " правоприемник " в цацаратурата), демонстрира, че ВИНАГИ има смисъл от опозиция, публичен, професионален и политически напън. Дори и с последни сили, даже и при съществуването на подозрения. Казвам това особено за тези, които се дрогират с безизходност и извличат някакво перверзно възприятие за лична значителност като мантруват, че нищо няма смисъл и че каквото и да се прави, би трябвало нещо друго.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР