Очевидните разногласия между украинския президент Володимир Зеленски и неговото военно

...
Очевидните разногласия между украинския президент Володимир Зеленски и неговото военно
Коментари Харесай

В патова ситуация ли е контраофанзивата? Разногласията в Киев се засилват

Очевидните различия сред украинския президент Володимир Зеленски и неговото военно командване стават все по-публични след яростните разногласия за положението на войната с Русия, написа в собствен разбор CNN.

В събота Игор Жовка, заместник-ръководител на кабинета на Зеленски, осъжда оценката на началника на украинската войска, че войната с Русия е в " патова обстановка ", задълбочавайки различията в Киев, които слагат на напън западната поддръжка за страната.

Той реагира на изявлението на военоначалника Валерий Залужний, който в сряда декларира пред The Economist, че " сме достигнали софтуерно равнище, което ни слага в патова обстановка " и " най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив " във войната.

Жовка декларира пред украинската телевизия, че изявлението на Залужний ще бъде " деликатно прочетено, записано и ще бъдат направени заключения " от страна на руснаците. Той прибавя, че е получил позвънявания от сътрудници от партньорски страни " в суматоха " с въпроса дали войната в действителност е в патова обстановка, както е разказана от Залужний.

" Това ли е резултатът, който искахме да реализираме с тази публикация? " пита Жовка. " Може би това е доста бездънен стратегически проект и ще реализираме прочут триумф по този метод. Но в случай че би трябвало да съм почтен, аз съм доста сюрпризиран ".

Напрежението идва в основен миг във войната, като постепенно разрастващата се контраатака на Киев и експлоадирането на принуждение в Близкия изток провокират опасения, че западната финансова и военна помощ за Украйна може да стартира да понижава.

Зеленски също отхвърля оценката на Залужний по време на конференция с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в събота, само че признава, че хората са " изтощени " след 18 месеца война в страната.

" Хората са изтощени. Всички са изтощени. Има разнообразни отзиви. Всеки е човек, без значение от статута си. Но това не е патова обстановка. Подчертавам това още един път. Ние към този момент сме говорили за това. Това не е някаква вест ", споделя Зеленски. " Всички би трябвало да се съберем и да решим проблемите, да работим повече с сътрудниците си по противовъздушната защита, да деблокираме небето и да дадем опция на нашите момчета да подхващат настъпателни дейности. Това е, за което би трябвало да помислим. Само за това. А не за това къде ще бъдем на следващия ден ".

В изявлението си Залужний излага и своето виждане за това какво би трябвало да направи Украйна и каква поддръжка е нужна от сътрудниците, с цел да се излезе от безизходицата. Но цялостното му изложение на спора кара доста хора в Украйна да издигнат вежди и влезе в интернационалните заглавия. Още повече, че то идва на фона на изявление на Зеленски за TIME, което обрисува украинския президент като все по-изолирана фигура.

" Никой не има вяра в нашата победа по този начин, както аз. Никой ", споделя Зеленски пред TIME, като прибавя, че внушаването на тази религия на съдружниците на Украйна " изисква цялата ти мощ, цялата ти сила ".

" Изтощението от войната се носи като вълна. Виждате го в Съединените щати, в Европа ", споделя още той и признава, че експлоадирането на войната сред Израел и „ Хамас “ е отклонило вниманието от битката на Украйна против Русия, което усложнява напъните за поддържане на интернационалния възторг в интерес на Киев.

" Разбира се, че ние губим от събитията в Близкия изток. Хората умират и там е нужна помощта на света за избавяне на човешки животи ", споделя Зеленски. " Очевидно е, че войната в Близкия изток, този спор лишава вниманието. Мисля, че това е една от задачите на Руската федерация. Това е реалност. Ние виждаме резултатите ".

По-рано украинският водач изрази взаимност с Израел след офанзивите на „ Хамас “ на 7 октомври, като предложи на международните водачи " да отидат в Израел " и да предложат поддръжка на " хората, които са били подложени на терористични офанзиви ".

Междувременно Украйна продължава с сложната контраатака против съветските сили в южната и източната част на страната. Киев съумява да нанесе все по-успешни удари по въздуха и оповестява, че в събота неговите военновъздушни сили са направили сполучливи въздушни удари по корабостроителница в източния пристанищен град Керч на окупирания от Русия Кримски полуостров.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР