- Очертаваше се скучна ротация, но ето че напрежението между

...
- Очертаваше се скучна ротация, но ето че напрежението между
Коментари Харесай

Доц. Татяна Буруджиева: ПП-ДБ ще отстъпят или няма да имат министри. Вече не е сглобка, а е уйдурма!

- Очертаваше се скучна ротация, само че не щеш ли напрежението сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още веднъж внезапно скочи. Бойко Борисов заприказва през днешния ден (7 февруари) за неуспех на ротацията. Под въпрос ли е по този начин наречената сглобка, доцент Буруджиева?

- Тя постоянно е била под въпрос. Ако имаше по какъв начин да се направи друго държавно управление, сглобката нямаше да се състои.
Местните избори нормално са стабилизиращи. Те споделят: това са местата на партиите, както беше на последните локални избори. Видя се низходящият тренд на ПП-ДБ и в това време те не демонстрираха нов политически състезател, тъй като локалните избори нямаше по какъв начин да го създадат. Имаше доста дребни играчи на разнообразни места.
Регионалният избор не можеше да даде отговор на въпроса до каква степен ще продължи сглобката, само че можеше да даде изясненост по какъв начин по-нататък ще се развиват връзките.

 

Виждаме, че обществено ГЕРБ предават посланието: желаеме да сме правилни, само че не ни дават опция. Политическа партия от своя страна: не желаеме да управляваме с тях, само че няма по какъв начин. И в цялата тази уйдурма, тя към този момент не е и сглобка, се наместиха Движение за права и свободи и Пеевски, които се трансфораха в център на интерес и на жители, и на публицисти, и на нас, анализаторите. Причината за интереса е, че при тях най-лесно логичен можехме да си представим кой ще надделее в разправията сред ГЕРБ и Политическа партия във връзка с в действителност непозволеното систематизиране на власт в едно на процедура и на доктрина съдружно ръководство, въпреки и наречено от тях по различен метод.

 

Разпределението на властта няма нищо общо с гласа на жителите и това я прави извънредно нестабилна. Разпределението на власт вътре в държавното управление няма легитимност. Затова всеки опит то да се удостовери среща отпор. Среща и въпроса дали да ги поносим повече или не, което беше смисълът на изявлението на Борисов.

- Борисов удостовери, че ябълката на раздора е Външно министерство. Червената линия на ПП-ДБ е Мария Габриел да не заема и двата поста – министър председател и външен министър. Амбиция да бъде първи посланик имал акад. Николай Денков. Защо е толкоз значимо кой ще е външен министър?

- Важно е, тъй като става въпрос за сериозна работа. В постоянните и устойчиви кабинети няма никаква логичност да се съчетават два поста. Първа догадка: самият факт, че се съчетават два поста към този момент приказва, че това държавно управление е от ден до пладне и всеки миг може да се взриви. Тоест, продължаваме линията на палене и гасене на фитила за раздробяване на кабинета.
Второ обаче, има съглашение и няма никаква логичност Денков да желае да е външен министър. Да не приказваме за това, което сподели като благоприятни условия през последните месеци.

 

Денков не съумя да се покаже като министър председател, да влезе облеклата на министър председател и в този момент не е разумно да желае Външно министерство. Още повече, че България е в доста натоварен разговор и ще става все по-интензивен след европейските избори заради доста тежкия диалог в Европа за действието на Европейски Съюз. В тази обстановка външният министър ще има извънредно значение.

Оставяме настрани метода, по който е призната Мария Габриел, позицията и репутацията, които тя има на открито. Като външен министър тя безспорно е най-хубавата кандидатура. Единственият проблем за мен е съчетаване на двата поста, в случай че приказваме за резистентен кабинет.  
При интензивните процеси, които се развиват, ще се постанова да не се върви или в качеството на министър-председател, или в качеството на външен министър на срещи, тъй като няма по какъв начин от време на време да не съвпаднат. Това не са два поста, които се съчетават елементарно.
От трета страна, Мария Габриел най-добре познава обстановката, наясно е с целите. Трудно можем да си представим кой различен ще заеме този пост. И напълно не можем да си представим – най-малко аз не мога, че това ще бъде господин Денков.

 

Позволете да прибавя още нещо. Ротацията е записана, сподели Борисов. Ротация значи да се сменят хората на един пост. Ако споделят ротация, постът външен министър би трябвало да е на ПП-ДБ. Ако споделяме, че става въпрос за промяна на кабинета, тогава към този момент нещата са други и можем да приемем причините на Борисов. Затова, хайде, дано и те да се изяснят какво вършат.

- Очертахте преимуществата на Мария Габриел за поста външен министър. Безспорно е, че тя има контактите с основни фигури на открито. Как си обяснявате тази ненадейно появила се алена линия? Черно на бяло написа, че Николай Денков след по този начин наречената ротация става учебен министър и вицепремиер.

- Да ви кажа той не се показва толкоз добре и на терена на образованието.  
Последното предложение на Министерски съвет още веднъж взривява висшето обучение. Аз нямам нищо срещу всяко българско дете да учи, каквото желае, и да учи, щом желае, само че и университетите би трябвало да могат да действат. Никой не споделя кой ще заплаща таксите, в случай че студентите, признати по държавна поръчка, са освободени от тях.
Когато Николай Денков беше министър на образованието също имаше решения, които пораждаха проблеми. Сякаш не е кадърен на решения, които не основават проблем. Той в никакъв случай не влиза в дълбочина. За мен ученият е човек, който влиза в дълбочина.

- В момента обстановката наподобява патова. Кой ще отстъпи? Може би господин Денков, който упорства дълго, само че най-после се отхвърли от визитата в Съединени американски щати...

- Мисля, че даже ПП-ДБ не бяха наясно защо ще е това посещаване. Беше относително елементарно да отстъпи в този проблем.
Ако обаче има упоритостите, а виждаме, че той има все по-големи персонални упоритости да бъде политическото лице на България, ще му бъде мъчно да отстъпи за поста външен министър.

 

Но не мога да си показва, че Борисов и представители на ГЕРБ вършат изказвания, без да са сигурни, че няма да правят отстъпка. За тях това е електорален въпрос. Пред ГЕРБ стои огромната задача да потвърждават непрекъснато, че са първата политическа мощ в България, да натискат и сътрудниците за доста по-сериозно отношение към тях, да престанат да поддържат извиването на ръце, което сътрудниците им вършат, да им дават власт, която не са постигнали на избори. За ГЕРБ това е основно значимо. Избори има след броени месеци.
Затова мисля, че политици с опит не вършат изказвания просто по този начин. Или ПП-ДБ ще правят отстъпка, или няма да имат министри. Защото има опция да се направи друго държавно управление в този парламент.

- Какво да вземем за пример? С кого?

- Всички останали политически сили биха могли да изберат едно държавно управление, до момента в който се закрепят нещата.
Провеждането на избори „ две в едно “ става мъчно поради тайминга. Всичко зависи въпреки всичко и от президента, тъй като в случай че не се осъществя държавно управление с първия мандат, то няма да се осъществя и с другите два мандата, само че ще изкараме процедурата до дъно.
Февруари ще е основно значим, с цел да знаем ще имаме ли европейски с национални избори и ще има ли предварителни избори през есента.
Избори през есента е по-логичното развиване, в случай че не отстъпи Политическа партия. Според мен към този момент стигнахме до обстановката и досега, в който не другите би трябвало да отстъпват на „ Продължаваме промяната “, а Политическа партия би трябвало да стартира да отстъпва.

- Ако разногласието за поста външен министър бъде решен, какъв брой огромна рокада в държавното управление очаквате? Еврозоната се отдалечава поради инфлацията и на прицел е Асен Василев. Тодор Тагарев - също.

- Смяната няма да е доста огромна, тъй като с представителството, което имат в Народното събрание Политическа партия и Демократична България, ГЕРБ няма да си сложат главата в торбата, да желаят огромна смяна и да поемат изрично цялата отговорност в случай, че зависят мощно и от Движение за права и свободи. Ще би трябвало и да изясняват, че са в коалиция с Движение за права и свободи против Политическа партия.
ГЕРБ по-скоро ще се лимитират. Виждаме, че реагираха само за външно министерство за Мария Габриел. Мисля, че те няма да дадат съществени и известни имена от партията си за министри, което също ще бъде показателно за това, че лимитирано ще признаят, че това е тяхно държавно управление.

Прогнозата ми е, че в случай че промяната се реализира, ГЕРБ ще са мощно сериозни към държавното управление. Следващият Рубикон е лятото, когато предвид на резултатите от европейските избори и на всичко идно като да вземем за пример финансовата година, ГЕРБ ще би трябвало да реши дали да продължава да поема отговорност или да се върви към предварителни избори. Особено в случай че се осъществят някои политически планове, в случай че има опция нещо да се раздвижи и да има други сътрудници в един идващ парламент.

- Борисов заприказва и за нови избори в София. Утре, наподобява, още веднъж няма да има ръководител на СОС. Защо е това зацикляне? Може ли да има нови избори за кмет, за общински съвет?

- По-интересен ми е въпросът с избори за общински съветници, тъй като решението би трябвало да пристигна от Общинската изборна комисия, в случай че бъде сезирана, че СОС не е работил три месеца. Кметските избори, при броенето, което прави съдът, са една по-далечна вероятност.
Според мен думите на Борисов визират точно възможни нови избори за общински съветници.
Погледнато в профил евентуално и за множеството жители това ще бъде по-разбираемото решение точно поради зациклянето. Какъв е казусът със съветниците в столицата? Същият, който следим в народен мащаб. „ Продължаваме промяната “ считат, че могат да диктуват изискванията от позицията на малцинство. При това позицията й – и на национално, и на локално равнище - е позиция на партия без сътрудници.
Виждате по какъв начин се обърнаха нещата. Докато през 2021-2022 година всички подчертавахме, че ГЕРБ е без сътрудници, в този момент Политическа партия е без сътрудници. Затова е зациклянето. Те се държат по този начин, все едно имат цялата власт, а би трябвало да се държат като мощ, която би трябвало да сътвори партньорство.

 

Не може единствено ултиматуми да се слагат. Политиката не са взаимоотношения сред малко дете и родител, а сред политици, които са наясно с задачите на своята работа.

- Как съгласно Вас ще реагират жителите, в случай че би трябвало още веднъж да вървят до урните – за парламент, за кмет, сигурно – и за евродепутати?

- Гражданите се отдръпват, както се вижда от социологическите данни.
Първо, тъй като не харесват протичащото се. Второ, за следващ път се усещат доста тежко излъгани. При такава обстановка до урните ще отидат твърди ядра. Това не е в интерес на Политическа партия. Демократична България също имат твърдо ядро, само че и при тях евентуално ще има разколебаване.

- А виждате ли борба вътре в обединението ПП-ДБ?

- О, да! Ще забележим до каква степен ще се развихри. Но не за първи път споделям – при всеки скандал с министър от държавното управление, с назначенията, в това число драмите с лечебни заведения, стоят ползи, които са по-скоро свързани с дребния сътрудник, който по никакъв метод нямаше да види власт и който в този момент копае изпод, под основата на подарената й власт.
Говорейки по какъв начин всичко е доста устойчиво и по какъв начин сме доста щастливи, тази коалиция непрестанно излъчва сигнали, че са на ръба на рухването. Дори с това бързане да се наредят на постове, да се изберат хората в регулаторите.

 

Правилна беше забележката на Борисов за какво не си ги назначиха, когато имаха държавно управление и болшинство. Те даже това не могат да създадат. И в този момент – напред, напън, разправии.

 

Всички сигнали споделят на хората: вижте, ние доста бързаме, тъй като сме тук за малко. За какъв брой тъкмо напомня оня запис и обстановката става доста неприятна.

- При цялата тази неустойчивост, бързане, разправии, на хоризонта се обрисува и нова (про)президентска партия. Логично поражда въпросът коя ниша може да завладее, по кое време ще се появи, в кои избори ще взе участие?

- Искам да напомня, че ГЕРБ е единствената партия, която е излязла съществено и мощно на политическата сцена с присъединяване в европейски избори (б.а. - през 2007 година).
Сега идват тъкмо евроизбори. Може ли да се получи нещо сходно? Сигурно може, само че изборите по време на политическата рецесия през 2021 и 2022 година демонстрираха, че отново имаше очакване за нещо ново, само че то се разруши в няколко партии - Има Такъв Народ, „ Възраждане “, „ Изправи се. Мутри вън “, „ Продължаваме промяната “.

Сега може още веднъж да има няколко субекта, които да отговорят на упованието за нещо ново. Разчистен е голям терен и той не може да стои празен. Ще се появят политически субекти.
Най-много приказваме за президента, тъй като наподобява най-сигурно, че той ще има по-сериозно посланичество. Но това е единствено в случай, че партията я оглави президентът. Ако не го направи, нещата стават доста разнообразни. Трябва доста работа, с цел да се върне доверието на хората.

 

Преди повече от 10 години в България ни гостуваше сътрудник от Швеция и ние доста се оплаквахме, че хората не се интересуват от избори, не гласоподават. И той сподели: „ Това е същата обстановка, когато жена ти заподозре, че имаш държанка. Тогава би трябвало да започнеш цялата обич изначало. Отначало! Дали имаш или нямаш държанка, няма значение, доверието би трябвало да се построи още веднъж. “

Иска се труд и неизменност, което не мога да видя. Виждам хора, натрупали усет към политиката от разнообразни служебни държавни управления, хора с упоритости. Трудността за тази партия ще бъде да изиграе ролята с появяването си. Още повече – на европейски избори. Прибързаното деяние може да се провижда като късмет, тъй като хората няма да имат доста време да се огледат, само че то разчита на появяването на партия с водач, който изгрява. А сега рейтингът на президента е почти на равнищата на късния Борисов. Той не изгрява сега. Това е казусът, само че има и късмет.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР