"Очертава се много интензивен септември. Наблюдаваме планината, морето и в

...
"Очертава се много интензивен септември. Наблюдаваме планината, морето и в
Коментари Харесай

Румен Драганов: Магистралите станаха тесни, туризмът проработи

"Очертава се доста натоварен септември. Наблюдаваме планината, морето и в цялата страна къщите за посетители, фамилните хотели. Магистралите станаха тесни ", сподели в студиото на "Денят стартира " Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма.

До средата на октомври се чака да има туристи по морето. Около 7 200 000 българи ще бъдат на територията на страната, към половината ще бъдат на морето. Проблем, който се очерта през летния сезон, е този с местата за паркиране. Подобна наклонност се чака и през зимния туристически сезон. Навсякъде в туристическите комплекси страдаме от липса на паркоместа и диспечирането на свободните места.

"Фактически проработи туризмът с човешко лице ", съобщи Драганов. Устоял е фамилният бизнес - къщи за посетители, дребни фамилни хотели. Пострадали са тези, които са възнамерявали нискобюджетен туризъм от чужбина с служащи от Украйна и Молдова.

"Ние сме имали свърхтуризъм през последните години на база на това, че докарваме доста нискобюджетни туристи ", уточни Драганов.

Според него ваучерната система не е проработила. Той чака да бъдат планувани средства за здравна предварителна защита или ваучери за отмора по 720 лв. на човек, които да се дистрибутират от компаниите, които дистрибутират и ваучерите за храна.

"Хората са доста удовлетворени от това, че цените в действителност са по-ниски, само че те не престават да вършат съпоставяне с Гърция като конкурентоспособна дестинация. Конкурентността на Гърция е, че там не се заплаща за чадъри. " Драганов счита, че у нас това не може да се случи.

"Колкото пъти приказваме с ръководещите туризма, те дотам са предали ползите на българския туризъм, че сега даже не могат да водят договаряния с техните наематели - концесионерите на плажа. Те се явяват по-силни и от министър, и от министър-председател ", сподели Драганов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР