Очертава се консенсус за военната помощ, която България ще окаже

...
Очертава се консенсус за военната помощ, която България ще окаже
Коментари Харесай

БСП ще подкрепи предложението на ПП за оказване на военно-техническа помощ на Украйна


Очертава се консенсус за военната помощ, която България ще окаже на Украйна, откакто от Българска социалистическа партия обявиха, че биха подкрепили новото предложение на Политическа партия. Ето какво гласи то:

Българска социалистическа партия ще поддържа предлагането на “Продължаваме смяната ” за оказване на военно-техническа на Украйна. Това стана ясно от изявление на заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин. Депутатите през днешния ден разискват трите оферти за указване на помощ на Украйна, импортирани от ГЕРБ, “Демократична България ” и “Продължаваме смяната ”.

Намерен ли е консенсус сред ръководещите?

В последните дни ръководещата коалиция се пробва да откри компромис за съответната формулировка и детайлите към помощта, която София ще окаже на Киев. От Българска социалистическа партия неведнъж обявиха, че в случай че се вземе решение за изпращане на оръжия, ще изоставен властта.

След визитата си в Киев министър-председателят Кирил Петков разгласи, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е изискал от него не доставка на оръжия и боеприпаси, а ремонт на украинска военна техника на територията на България. По всичко проличава, че такова решение би било задоволително и за Българска социалистическа партия.

“Днешните разяснения, направени от “Продължаваме смяната ”, дават опцията за необятно пояснение и даването на филантропична, финансова, военно техническа помощ - нито едно от тях не е обвързвано с оръжие и муниции ”, удостовери Вигенин, който е и секретар на парламентарната група на Българска социалистическа партия. “С сходно решение, ще се даде мандат на държавното управление да извърши настояванията на Украйна и в същото време България няма да стане част от спора и ще покажем взаимност с Украйна, без да слагаме под подозрение участието ни в НАТО ", добави още той.

Украинският дипломат внесе настояванията в Народното събрание

Тази заран посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко подава в Народното събрание писмо, което обобщава настояванията на Киев към София. Сред тях са поддръжка за участието на Украйна в Европейски Съюз, помощ за украинските бежанци в Бъглария, обезпечаване на опция за изнасяне на украинско зърно във Варна, доставки на електрическа енергия и природен газ от Украйна, продължение на филантропичната помощ под формата на медикаменти, облекла и хранителни артикули и “ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия в България “.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР