Очертава се интензивна година за Фонд Култура.Предвижда се бюджетът му

...
Очертава се интензивна година за Фонд Култура.Предвижда се бюджетът му
Коментари Харесай

Мария Тодорова: Варненци трябва да имат досег до истинска култура

Очертава се интензивна година за Фонд „ Култура ”.Предвижда се бюджетът му тази година да е 1,4 млн. лв.. Увеличението е доста по отношение на предходната година, когато бе 800 хиляди лв..Това разгласи в ефира на Дарик Варна Мария Тодорова, ръководител на комисията„ Култура и духовно развиване “към Общинския съвет.

Направленията за кандидатстване са непокътнати същите. Новото е, че ще се финансират и планове в региона на любителското изкуство.Допустими за финансиране ще бъдат планове, които се осъществят с присъединяване на деца и младежи до 18 години.Максималната сума, което може да бъде отпусната по това направление за един план, е до 7000 лева

„ Бюджетът наФонд „ Култура ”може да се разходва съгласно качеството на плановите оферти. Няма ограничаване за кое направление каква сума да разпределим. Това го направихме единствено за последното направление, което е някаква иновация. Предвид обстоятелството, че в случай че допуснем опция целия бюджет да се разходва за всичко, ще забавим плановите предложение, които са в подготвеност за осъществяване. Част от тях даже към този момент са осъществени ”, уточни Тодорова.

Кандидатите не са едни и същи всяка година, само че като брой предложенията са съвсем идентичен брой всяка година. Тодорова разкри, че има и неподкрепени планове. Идеята на фонда е да съфинансира плановите хрумвания. В продължение на 2 години, поради пандемията, съфинансирането от страна на претендентите бе понижено от 30 на 5 %. Такова ще бъде и тази година, по отношение на инфлационните процеси в страната. Идеята е да се разчита и на друга помощ, като да вземем за пример продажба на билети, а освен напълно на общинското финансиране.

„ Целим резултат, качество и стойност. Изключително значимо е варненци и гостите на града да имат допир до в действителност стойностна просвета. Всички знаем, че без просвета, обучение, опазване на здравето и правосъдие страната няма по какъв начин да съществува и да се развива ”, означи ръководителят на културната комисия към локалния парламент.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР