„Очакваше се дерогацията за България и приемането на този пакет.

...
„Очакваше се дерогацията за България и приемането на този пакет.
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: ЕС не се е прострелял в крака, може да работи и без руски петрол, цената му би трябвало да падне след края на войната

„ Очакваше се дерогацията за България и приемането на този пакет. Само за Хърватия не беше ясно, само че и там има дерогация. Справедливо е тръбният нефт да не попада под тези наказания, тъй като няма друга опция на централноевропейските страни. Според мен Европейски Съюз не се е прострелял в крайници, тъй като е допустимо да се работи и без съветски нефт. Големият проблем е, че това провокира увеличение на цените му. Някои от производителите оповестиха, че ще вдигнат производството на петрола, само че това е обвързвано с спомагателни разноски. В името на по-висши стратегически цели, е задоволително и възможно. Друг е въпросът по какъв начин ще е в бъдеще – дали до 2024 година или по-рано нещата ще се урегулират. Във всички случаи след края на войната и постигането на обективен мир ще се премине към възобновяване на стопанските системи и на Русия, и на Украйна. В този случай се надявам ембаргото да отпадне, а в такива обстановки след развой на възобновяване, падат и цените на петрола “. Това съобщи енергийният специалист Христо Казанджиев пред Българска национална телевизия.

„ На международните тържища се подвигна цената на съветския нефт, съотносимо с тази на Брент. Много е мъчно да се прави прогноза в тази екстремална обстановка. Ползата за България е, че „ Нефтохим “ ще работи с по-евтин съветски петрол, в сравнение с е цената му на Запад. „ Нефтохим “ не реализира търговията с нефтопродукти, а работи на ишлеме. Страната ни е част от световния свят и би трябвало да се преценява с трендовете. Предложението на Демократична България да се промени ръководството на „ Нефтохим “ да се променим, няма логичност, тъй като, както споделих, компанията работи на ишлеме. Има доста други механизми за балансиране на цената, като да вземем за пример страната да играе ролята на регулатор. Важно е да се откри метод цените на петрола да бъдат заслужено определяни. Не съм почитател на „ Нефтохим “, само че в последно време се държи много рационално. Големият проблем в България е, че нещата са доста дисбалансирани. Във времето „ Нефтохим “ беше упрекван, че нарушава пазарните правила. Не се изключва опцията и за смяна на мениджмънта, след смяна на някои закони “, сподели още Казанджиев. Той приключи със сентенцията: " Бой се от руснаците даже когато ти носят блага. Нека унгарците да си вършат сметката какви дарове ги чакат ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР