Очаквано! Парламентът отхвърли Декларацията на ПП, с която те искаха

...
Очаквано! Парламентът отхвърли Декларацията на ПП, с която те искаха
Коментари Харесай

Важен парламентарен ден! Депутатите отхвърлят декларацията на ПП съставяне на кабинет

Очаквано! Парламентът отхвърли Декларацията на Политическа партия, с която те желаеха поддръжка за сформиране на държавно управление с втория мандат.

 

Само 63 депутати поддържаха документа.

Днешният парламентарен ден стартира с блиц надзор.

На въпросите на депутатите дават отговор служебният обществен министър Лазар Лазаров, вътрешният министър Иван Демерджиев и министърът на превоза Христо Алексиев. Поради неотложни задължения в блицконтрола няма да взе участие служебният министър-председател Гълъб Донев, както и служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

От Българска социалистическа партия означиха, че за следващ път министър-председателят не идва в пленарната зала.

Не знам кой е неотложният ангажимент и кое е по-важното от чуването му в Народното събрание. Един доста популярен политик Чърчил има скулптура до Уестминстърското абатство - изкривен, едвам ходещ с бастун отива към Народното събрание. Не знам дали нашият министър-председател е по-велик от Чърчил или е по-велик от Народното събрание, само че не считам, че е обикновено за следващ път да не идва в постройката на Народното събрание и то в случай, че има толкоз остри въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани точно тук, съобщи Гуцанов.

Депутатът се обърна към ръководителят на Народното събрание да направи всичко допустимо министър председателят да пристигна на чуване в пленарна зала.

 

От своя страна Рашидов уточни, че има подадено писмо, в което се споделя, че министър председателят няма да участва на днешния парламентарен надзор, само че ще го помоли да пристигна.

Мирослав Иванов от „ Продължаваме промяната “ също изиска чуване на служебният министър-председател, като акцентира, че той още веднъж отсъства. Иванов изиска съответен ден, в който Донев да бъде в Народното събрание, с цел да дава отговор на въпросите на народните представители.

Нашата политика е „ Лукойл “ да си заплаща налозите в България, а въпреки това се подхващат всички ограничения цените на горивата да не престават да вървят надолу. „ Лукойл “ към този момент е направил предплатено налог в размер на 90 млн. лв.. Това съобщи в отговор на въпрос на депутатът от ГЕРБ Делян Добрев транспортният министър Христо Алексиев.

По думите му упованията са следващата година към 600 млн. лв. да бъдат платени към бюджета от страна на „ Лукойл “. Служебният вицепремиер означи, че цените на горивата в България вървят надолу.

Смятаме да продължим с нашия законопроект, който е за обезщетения на потребителите, предусещащ да се изземат част от свръхпечалбите на групата „ Лукойл “ във Фонда за енергийна сигурност. Ще се веселя дминистрацията на служебния кабинет окаже подпомагане при правенето на финалните текстове, разяснява Добрев.

По отношение на търсеният публицист Христо Грозев, вътрешният министър Иван Демерджиев разяснява: България към момента няма отговор от Русия за какво Христо Грозев е разгласен за търсене. За да получим информация за какво Грозев е включен в лист за търсене, изпратих писмо до Руската федерация, с което желаех да бъдат посочени аргументите. Към днешна дата не сме получили отговор.

 

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще подадат сигнал към българската и европейката прокуратура за раздадени 58 милиона европари за заплати в НКЖИ. Тези изказвания вицепремиерът Христо Алексиев дефинира като конспирация.

Нямаме съответен отговор от министерството на превоза. По времето на Събев като министър сподели, че е известен от шефа на НКЖИ за това, че 58 милиона от европроекти са разпределяне за заплати. Вие сте били ръководещ на комисията. Уведомявали ли сме министъра ", попита Гуцанов.

 

Няма неуспех в обществената политика. Ако вършиме предизборната си акция върху служебния кабинет, сигурно резултатите, които ще постигнете, са незадоволителни. В изискванията на липса на постоянен бюджет, в обществената сфера са направени промени за възстановяване живота на хората. Например увеличена е линията на бедността, растежа на минималната работна заплата, отпущането на добавка за Коледа за пенсионерите, нарастването на финансовата поддръжка за хората с увреждания. Това уточни от парламентарната естрада вицепремиерът и обществен министър Лазар Лазаров в отговор на въпрос на Георги Гьоков.

 

В петък народните представители ще гласоподават Проект на Декларация за установяване на предпочитаните национални цели и задания пред 48-ото Народно заседание и ограниченията, нужни за тяхното реализиране, импортирана от Николай Денков и група народни представители.

С декларацията парламентарната група на " Продължаваме промяната " цели да сформира кабинет, който да е единен към съответни цели.

В декларацията са включени няколко национални целта: развиване на конкурентна новаторска стопанска система, гарантиране на национална сигурност и господство на правото, реализиране на енергийна самостоятелност и стабилно развиване и понижаване на неравенствата и достъп до качествено обучение и опазване на здравето. Освен това са препоръчани съответни ограничения за тяхното реализиране със периоди за осъществяване.

На 14 декември 2022 година народните представители не утвърдиха кандидатурата за министър председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за сформиране на държавно управление. " За " него гласоподаваха 113 депутати, " срещу " бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за министър председател с първия мандат на ГЕРБ-СДС пристигна от ПГ на ГЕРБ, ПГ на Движение за права и свободи, както и ПГ на " Български напредък ", само че гласовете на депутатите от тези партии не доближиха.

По устав, когато претендентът за министър председател не е утвърден от Народното събрание, следващите две решения за конструкция и състав на кабинета не се гласоподават.

 

Очаквайте детайлности!

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР