Очаквано отчитането на вота на 2 април ще е по-бавно

...
Очаквано отчитането на вота на 2 април ще е по-бавно
Коментари Харесай

Отчитането на вота този път ще е по-бавно

Очаквано отчитането на вота на 2 април ще е по-бавно от предните избори. Причината е, че ще се броят повече бюлетини - общоприетите хартиени и тези от машинното гласоподаване. Това изясни пред Би Ти Ви ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Напомни, че на предходните избори ѝ от машинното гласоподаване се е разпечатвал протокол за гласовете.

Хартиената бюлетина ще е в кочан и би трябвало да се откъсне от него пред гласоподавателя. Накрая върху нея се слагат два печата. Разписката от машините към този момент също ще се пуска в урна, върху нея ще се слага един щемпел. Бюлетините от двата типа гласоподаване ще се броят и регистрират настрана.За първи път няма да има и кабини за гласоподаване, а паравани. Вяска община сама ще взема решение по какъв начин ще наподобяват параваните.
 Отново на избори: по какъв начин ще се гласоподава с машина за изборите на 2 април Отново на избори: по какъв начин ще се гласоподава с машина за изборите на 2 април

" Изкуствено се сътвори напрежение по тази тематика. Важно е да се подсигурява тайната на гласуването на тези гласоподаватели, които решат да гласоподават с хартиена бюлетина ", посочи Нейкова.

В секцията за гласоподаване ще има две кутии - една за хартиени бюлетини и една за вота, който е даден посредством машина. Нейкова добави още, че на интернет страницата на ЦИК ще се разгласяват данните за това какъв брой са гласовете за партиите и обединенията от машинното гласоподаване.

Броенето на бюлетини и попълването на протоколите ще може да се следи онлайн от всеки през специфична платформа. То ще се прави посредством смарт телефон, който ще бъде подложен на стойка по този начин, че да дава видимост към всички дейности на секционната изборна комисия, изясни Камелия Нейкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР