„Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната

...
„Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната
Коментари Харесай

Министър Ананиев с подробности кога ще влезем в еврозоната

„ Очакванията ни са страната ни да се причисли към еврозоната през 2024 година Основните задания на българското държавно управление по пътя към постигането на тази цел са свързани с осъществяването на последващите задължения по Пътната карта след присъединението на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 година “ Това съобщи министърът на финансите Кирил Ананиев  Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през в изявление по време на годишния конгрес на Euromoney за Централна и Източна Европа, който за първи път в своята 26-годишна история се организира виртуално в интервала 12-14 януари 2021 година

Фокус на събитието са финансовите и икономическите провокации, пред които се изправят страните от района, като присъединяване имат представители на Европейската комисия, Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка, капиталови медиатори, банки, министрите на финансите на Полша и на Република Северна Македония. Българският финансов министър добави, че за сполучливото ни участие в еврозоната е нужна и добра подготовка на всички икономически субекти и обществеността за безпроблемно и бързо прекосяване от разплащания в левове към разплащания в евро.

Министър Ананиев заяви, че е в развой на подготовка Национален проект за въвеждане на еврото в България, в който детайлно ще бъдат разказани дейностите, които би трябвало да се подхващат от българските управляващи и бизнеса за сполучливото въвеждане на единната европейска валута в страната. По думите му осъществяването на номиналните конвергентни критерии (т. нар. Маастрихтски критерии) и предприемането на ограничения за адресиране на несъответствията, установени в Конвергентните отчети на ЕЦБ и Европейска комисия за 2020 година, също са значим аспект от подготвителните действия: „ Работим интензивно, тъй че да спазим времевата рамка и избрания най-малък период за престой във ERM II.

Към момента не се обрисуват съществени опасности от несъблюдение на някой от поетите задължения. Разбира се, осъществяването на критериите от Маастрихт е релативно по отношение на динамични параметри, образувани от страните членки в еврозоната, които е мъчно да бъдат планувани в границите на актуалната несигурна среда “, посочи той.

„ Бих желал да подчертая, че пандемията съставлява доста огромно разтърсване за международната и европейската стопанска система, включително и за българската, с доста тежки социално-икономически последствия, само че имам вяра, че тя няма да бъде фактор за удължение на престоя ни в ERM II. България ще резервира и ще поддържа фискална резистентност в средносрочен и дълготраен проект, с цел да продължи да бъде интернационален сътрудник и страна, която съблюдава откритите повече от 20 година правила на дисциплинирано и рационално ръководство на обществените финанси. Именно към това се стремим и с Бюджет 2021 година, залагайки едни от най-ниските равнища на дълг и недостиг в Европейски Съюз, увеличавайки в същото време поддръжката за засегнатите от пандемията стопански браншове и граждани”, уточни Кирил Ананиев  Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР