Очакванията към партиите, особено в предизборна подготовка, са да генерират

...
Очакванията към партиите, особено в предизборна подготовка, са да генерират
Коментари Харесай

Янев призова ГЕРБ да спрат скандалите

Очакванията към партиите, изключително в предизборна подготовка, са да генерират хрумвания, да са ангажирани с подготовката и създаването на управнически политики, а не с дейни мероприятия, целящи да дискредитират съществени демократични процеси и процедури, съобщи министър председателят Стефан Янев. Министър-председателят насочи апела си при започване на държавното съвещание във връзка изказванията на ГЕРБ, че служебното държавно управление " готви нов Констинброд " със стотици скрито импортирани машини за гласоподаване. Това към този момент бе опровергано от ЦИК и от доставчика на устройствата " Сиела Норма ". Според Янев спекулациите целят да дискредитират авансово изборите, да демотивират хората да гласоподават и да слагат под подозрение легитимността и достоверността на резултата от вота.

Българската политика се нуждае от възобновление, от смислена смяна и честни хора, които да работят за родината си, сподели Янев и за следващ път изрази вяра, че в новия парламент ще се образува болшинство, което ще излъчи постоянен кабинет, който да реформира правосъдната система. Премиерът прикани всички българи да гласоподават в неделя. " Това е извънредно значимо, тъй като изборите са основата на демократичния развой, механизмът, който действително ни дава опция да влияем върху процеса на взимане на решение за това кой да ръководи, по какъв начин да ръководи и какви политики след това да бъдат прилагани. Ето за какво би трябвало да бъдем дейни, виновни и съзнателни. Възползвайки се от правото си на избор, ние утвърждаваме нашата народна власт, гласуваме за демокрацията ", акцентира Янев. По думите му е неприемливо и неоправдателно фундаменталното право на избор да се трансформира в залог и в жертва на тяснопартийни и конюнктурни ползи. Премиерът увери, че са взети всички ограничения, тъй че да се подсигурява свободата, прозрачността и честността на вота. " Няма място за терзание, че надали не има нещо неправилно в подготовката на идните избори. Гражданите могат да гласоподават свободно, умерено и без терзания ", съобщи Янев.

Междувременно опитите за следен и платен избор преди изборите не престават. При спецоперации на полицията бяха ударени схеми в Бургаско, Сливенско и Хасковско. От " Демократична България " оповестиха, че във Великотърновско пазаруването на гласове върви по 200 лева Парите се оферират от няколко души, свързани с ГЕРБ и Движение за права и свободи. 14 поданици на смолянското село Баните са в описите за гласоподаване с преносима секция, като от тяхно име са подадени подправени заявки, оповестиха от полицията. Образувани са 7 досъдебни производства. Прокуратурата пък регистрира, че от началото на предизборната акция е образувала 252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушавания на политическите права на жителите. 12 преписки и 2 досъдебни производства са за нарушавания, отнасящи се до изборите за президент, а 240 преписки и 55 производства - за парламентарните избори.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР