Очакването на хората за 100% грант не е реалистично –

...
Очакването на хората за 100% грант не е реалистично –
Коментари Харесай

Инж. Йордан Николов: Санирането не може да се прави единствено с публични средства

Очакването на хората за 100% грант не е реалистично – в случай че чакаме единствено обществени средства, с цел да санираме многофамилните здания, този развой би лишил 200 година Това сподели инж. Йордан Николов от Българска асоциация за изолираност в строителството в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " . " Минимум месец се удължава срокът за саниране – от 16 януари нататък. Възможно е и в допълнение удължение, зависи какъв брой претенденти ще се съберат ", разясни Николов.

" Трябва да се намерят финансови принадлежности, които да разрешат на потребителите посредством заеми да финансират санирането. Когато парите не стигат, некласираните постоянно имат искания, различен въпрос е дали те са основателни. Проблемът е в одитите, които за да набират повече точки в някои случаи не са правилни – ревизира се единствено дали е изработен одит, не и дали той е правилен ", акцентира инженерът.

756 са постройките, декларирали предпочитание за финансиране на саниране от първия стадий на процеса. Удължаването на периода в този момент важи са участниците от втория стадий. Над 3000 общо са подали документи за първия стадий, тъй че в действителност кандидатстващите за санирате са прекалено много, а утвърдените – прекомерно малко. Затова се постанова удължаването.

" Енергийните обследвания на постройката би трябвало да взимат под внимание всеки обособен апартамент в блока – да вземем за пример, в случай че сте сменили дограмата в своя и тя е чисто нова, не е нужно още веднъж да бъде заменяна при саниране, разясни специалистът. На места може да се смени единствено стъклопакетът, а рамката да остане ".

" Санирането на парче се обезсмисля от топлообмена сред обособените жилища в постройката – в случай че санираме единствено своето жилище, това не значи, че мраз няма да проникне от несанирани жилища, обясни специалистът. Става дума за топлинните мостове – неизолираните детайли, които въздействат върху тази част от ограждащата структура, която е санирана ", сподели още инж. Николов.

51% от живущите в дадена постройка би трябвало да са декларирали единодушие, с цел да бъде тя санирана, акцентира Николов. В Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност са вменени отговорности на собственицитие – собствеността не е единствено право, само че и обвързване за поддръжката й, сподели още инженерът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР