Очакваната размяна на израелски заложници на Хамас срещу палестински затворници

...
Очакваната размяна на израелски заложници на Хамас срещу палестински затворници
Коментари Харесай

Хамас отложи освобождаването на заложници

Очакваната замяна на израелски заложници на Хамас против палестински пандизчии към момента не се е състояла. Терористичната формация трябваше да освободи 14 дами и деца, а Израел да пусне на независимост 42-ма арестувани. Хамас реши да отсрочи размяната, като упрекна Израел, че нарушава съглашението за краткотрайно преустановяване на огъня, че е трансформирал листата с палестински пандизчии, които е трябвало да бъдат освободени. И също така не позволява задоволително филантропична помощ в Газа. Тел Авив отхвърля.

Освободените през вчерашния ден 24 заложници на Хамас са в положително физическо положение. Сега ще ви разкажем историите на израелски жители, които за първи път от съвсем два месеца се видяха с околните си.

" Най-скъпите ми девойки, най-прекрасните. Липсвах ли ви? Мислехте ли за мен, мама какво ви казаше? ", пита Йони татко на освободените Дорон и двете им деца.

" Мечтаех да си дойдем у дома ", сподели Раз.

" Сега фантазията ти се сбъдна! Вече си вкъщи, скоро ще се приберем в нашата къща. Тук сме единствено, с цел да ви прегледат лекарите и ще си отидем вкъщи. Вижте какъв брой доста играчки имате! Всички са ви купили дарове! ", споделя Йони.

Това е част от първата група заложници, които Хамас освободи в първия от 4те дни на краткотрайно спиране на огъня. В болничното заведение " Шнайдер " в Пѐтах Тиква̀ са настанени четири момчета и девойки 3 майки и една стара жена.

" Всички са в положително положение. За тях се грижат екипи от доста експерти, обществени служащи, психолози, сестри, лекари. Заобиколени са от фамилиите си, от близки и другари, мисля, че нощес и за мен беше най-емоционалният миг от началото на кариерата ми. Надявам се, всички заложници да се върнат и да са в положително положение ", изясни Гилат Ливни, шеф на педиатричното поделение в болница Шнайдер.

Предстои да бъде изработен цялостна оценка на психическото положение на освободените. Израелските управляващи неведнъж обявиха, че не престават да работят за прибиране на всички, които " Хамас " държи като заложници.

Във Витлеем, на Западния бряг за първи път от повече от година, дружно със фамилията си закусва Кусай. Той е един от освободените палестински пандизчии.

" Това е неописуемо възприятие - благодаря на Бога, че съм съм със фамилията си, с майката и татко си, това значи всичко за мен ", показа Кусай Такатка, освободен палестински пандизчия.

" Много сме щастливи, че синът не е тук, само че доста желаеме да бъдат освободени всички палестинци и да живеем в мир ", споделят родителите на младия мъж.

Според редица неправителствени организации, в израелски затвори има над 2000 палестинци. Като обвиняванията против тях варират от засегнатост към властта, през мятане на камъни или опит за ликвидиране. Срещу някои от тях няма обвинявания, а подлежат на така наречен " административно задържане ", изясняват специалисти.

Днес в Газа са влезнали към 200 камиона с филантропична помощ, в това число гориво, като вярата е това да облекчи живота на палестинците в Ивицата Газа. Според специалисти, краткотрайното прекъсване на огъня дава опция на Хамас да се прегрупира и да попълни запасите си от оръжия. А Израел се приготвя за идната фаза на военната интервенция в Газа, без ясна тактика за ориста на цивилните в линията, добавя Би Би Си.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР