Очакваната продължителност на живота в България и при мъжете и

...
Очакваната продължителност на живота в България и при мъжете и
Коментари Харесай

УЖАСЯВАЩА ТЕНДЕНЦИЯ! Българите умират по-бързо от другите европейци

Очакваната дълготрайност на живота в България и при мъжете и при дамите е по-ниска спрямо европейския район на СЗО. При мъжете тя е 71,4, а при дамите 78.7. Това сочи отчет на СЗО за здравето благосъстоянието на българите за тази година.

Данните разгласи на конференция проф. Пламен Димитров, заместник-директор на Националния център за публичното здраве и разбори. Докладът регистрира, че 20% е популацията над 65 години, което е доста над стойностите за Европейски Съюз. Имаме наклонност за прибързано застаряване на популацията.

По отношение на стандарта и качеството на живот на популацията се следят положителни промени, показва Национален статистически институт

Преждевременната смъртност у нас е по-висока от междинната спрямо европейския район на СЗО от злокачествени формирания и заболявания на органите на кръвообращението. Основни рискови фактори са разпространяването на тютюнопушенето - 30%, което е над междинните равнища разпространяване на тютюнопушенето от междинното за страните членки на СЗО.

Отчита се и увеличение на разпространяването на наднормено тегло, само че то е сравнимо със междинните стойности на Европейски Съюз. Регистрираната консумация на алкохол е по-висока от междинното равнище за Европейски Съюз. Това се следи през последните години. Общите разноски за опазване на здравето като % от Брутният вътрешен продукт - 8,4% са над междинните спрямо европейския район. Собствените разноски за семействата за опазване на здравето са над междинните в европейските страни на СЗО в размер на 44,2%.

Отчита се висока бройка на практикуващите лекари, само че практикуващите медицински сестри са под междинните за Европа. В умозаключение се показва, че България е постигнала забележителен прогрес за възстановяване здравето на популацията. Предизвикателства остават в региона на високите равнища на консумация на алкохол и тютюнопушене, висок дял на затлъстяване на популацията.

Д-р Скендер Сила от районният офис на СЗО в България уточни, че СЗО счита че здравето би трябвало да бъде във фокуса на вниманието във всички области на развиване на страната - здравето би трябвало да бъде предмет на политически избор. В ерата на стабилно развиване е недопустимо хората да бъдат небогати в резултат на неприятно здраве.

Той означи, че следва да се обърне изключително внимание на казуса с високите равнища на тютюнопушене и високите равнища на консумация на алкохол, както и на високите равнища на доплащане за опазване на здравето. Той удостовери, че СЗО се ангажира да сътрудничи с всички заинтересувани здравни управляващи. Като позитивна наклонност е реализирано на доста понижение на детската смъртност.

Главният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев уточни, че главното за всеки, правещ политики в региона на опазване на здравето в центъра на здравето не е в лекуването на заболяванията, а предварителната защита им. Скендер Сила разяснява, че във връзка с тютюнопушенето - България е преди всичко в Европейски Съюз и е належащо доста бързо би трябвало да се подхващат ограничения с цел да се адресира този проблем.

Сила означи, че е належащо информиране на децата в най-ранна възраст за вредите от тютюнопушенето, а пушещите хора, следва да мотивираме да се откажат. По думите му отчета демонстрира ангажираността на държавното управление в България за подобряването на здравния статус на популацията у нас. По отношение на публикуваната процедура, обвързвана с пушенето на наргиле, присъща освен у нас, само че и за страните от района СЗО възнамерява основаването на работна група от експерти, която да даде оценка на обстановката у нас.

Той установи, че казусът с вярното хранене и разпространението на информация за вярното хранене при децата е основен и посочи, че към момента на доста места се оферират храни с високо наличие на мазнини, сол и захар, които са рискови за децата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР