Очакваме цената на природния газ от първи март да падне

...
Очакваме цената на природния газ от първи март да падне
Коментари Харесай

КЕВР: Екстремно високите цени на газа остават в историята

Очакваме цената на природния газ от първи март да падне с над 10 % и да бъде под 110 лв. за мегаватчас, сподели пред публицисти Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) след намерено съвещание на Комисията.
Прочетете още
Това са много окуражителни стойности за бизнеса и за битовите консуматори. През септември предходната година цената на синьото гориво беше 353 лв., а в този момент се връща до равнище по-ниско от март 2022 година, когато беше 113 лв. за мегаватчас (без налози, данък и такси), уточни Иванов.

Постепенно отиваме към края на зимата и можем да кажем, че рисково високите цени на газа остават в историята, акцентира ръководителят на КЕВР.

На 1 март КЕВР ще реши на закрито съвещание от 15:30 часа каква ще е цената на природния газ за месеца, съобщи Българска телеграфна агенция.

Макар борсата за природен газ в Нидерландия да реализира по-ниски цени, ние включваме в цената на газа и купеното гориво през лятото на предходната година, което в този момент е в хранилището в Чирен. Цената на природния газ скочи в България и в Европа поради войната, която Русия стартира против Украйна, напомни Иванов. Хранилището в Чирен е с 40 % по-пълно от равнището си предходната година. Подобна е обстановката и на другите складове на газ в Европейски Съюз, добави ръководителят на КЕВР.

КЕВР дефинира цената на горивото за даден месец, като взема междинна цена за целия предишен месец, а не съгласно дневните стойности на борсата в Нидерландия. Тя се дефинира и от цената на целия микс от употребения природен газ, напомни още веднъж Иванов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР