Очакваме тази технология скоро да бъде внедрена в Китай, споделят

...
Очакваме тази технология скоро да бъде внедрена в Китай, споделят
Коментари Харесай

Най-новата стелт технология на Китай обещава да направи изтребителите невидими

" Очакваме тази технология скоро да бъде внедрена в Китай ", споделят учените и инженерите, участващи в създаването ѝ...

Емил Василев 18:30 | 19.02.2024 14 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 16:31 | 15.02.2024

На дъното на Балтийско море откриха великански структури на възраст 10 000 години

IT НовиниДаниел Десподов - 10:48 | 17.02.2024

За първи път в историята учените в действително време следиха придвижването на електроните във водата

ТелефониЕмил Василев - 18:30 | 18.02.2024

Как да калибрирате Гугъл Maps, с цел да бъде по-точен

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Китайски учени и инженери настояват, че са създали плазмено стелт устройство за военни изтребители, което е в положение да направи съвсем всеки изтребител неоткриваем от радарите. Това излиза наяве в скорошен отчет на South China Morning Post.

За разлика от по-старите версии, които създаваха плазмено покритие на целия изтребител, новата технология може да се насочи към избрани зони, като купола на радара или пилотската кабина, които да изчезнат от екраните на радарите.

Системата е наречена „ затворено плазмено устройство за скриване с електронен лъч “. Тя може да се задейства бързо, с цел да заблуди операторите на радарите.

Плазмената стелт технология е идея, която има за цел да понижи откриваемостта или радарното напречно сечение (RCS) на изтребител посредством потребление на йонизиран газ или плазма.

Хиперзвуковите самолети/изтрбеители и оръжия се движат извънредно бързо, като въздухът пред тях основава плазмен облак. Този облак гълтам или прекъсва радарните талази, като дейно скрива обекта от радарните системи.

Как работи тази технология?

Идеята е към изтребителя да се сътвори плазмен пласт, който да гълтам или отклонява радарните талази. По този метод той става по-малко забележим за системите за радиолокационно засичане.

Въпреки, че концепцията за плазмена стелт технология се учи и изследва от десетилетия, практическото ѝ приложение и успеваемостта ѝ остават предмет на непрекъснати диспути и проучвания в отбранителната общественост.

Някои от провокациите включват енергийните условия за поддържане на плазмата, управление на нейната компактност и систематизиране. Както и обезпечаване на съгласуемост с цялостния дизайн и функционалност на въздухоплавателното средство.

В обичайните стелт изтребители като F-22 Raptor или B-2 Spirit се употребяват материали, поглъщащи сигналите на радара и специфични форми.

При плазмената стелт технология обаче се ползва друг метод, като се употребява облак от йонизиран газ за реализиране на задачата.

Тан Чанг – академик, работещ по плана акцентира в оповестен документ, че новата технология предлага няколко преимущества, като елементарен дизайн, пригодим диапазон на мощността и висока компактност на плазмата.

Тан и сътрудниците му от Центъра за плазмени технологии на Института за аерокосмически мотори в Сиан – главен китайски реализатор на аерокосмическа защита допускат, че това новаторско решение скоро може да бъде приложено в разнообразни военни изтребители. За да се отговори на възходящата потребност на Китай от съвременни военни качества.

Екипът на Тан е тествал два типа плазмени стелт устройства. Едното покрива областите, предразположени към радари с радиоактивен изотоп, излъчващ лъчи, които йонизират въздуха и основават компактен плазмен пласт, разсейващ радарните сигнали.

Другото употребява високочестотно електричество, с цел да йонизира газа отвън самолета, образувайки плазмена област.

„ И двата метода са тествани по време на полети и са потвърдили своята успеваемост. “

споделя екипът

Екипът е създал устройство, употребяващо разряд на електронен лъч за генериране на огромни области от лимитирана плазма. Метод, който се разкрива обществено за първи път, се споделя в отчета на SCMP.

„ Очакваме тази технология скоро да бъде внедрена в Китай. “

добавят Тан и сътрудниците му
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР