Очакваме леко увеличение на ковид заболелите веднага след започване на

...
Очакваме леко увеличение на ковид заболелите веднага след започване на
Коментари Харесай

МЗ не очаква нова COVID вълна, но не изключва ръст на случаите след 15 септември

Очакваме леко нарастване на коронавирус заболелите незабавно след започване на образователния развой поради множеството придвижване и събирането на деца на групи в учебните заведения. Иначе не чакаме нещо фрапантно през есента и не чакаме сериозна коронавирус вълна.

Toва съобщи за News.bg заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов откакто лятото опроверга упованието за утешение на епидемиологичната конюнктура и преживяхме следващата вълна на инфекцията.

Златанов увери, че здравната система е изцяло подготвена да се оправи с възходящия брой случаи, в случай че се стигне до такива. " Видяхте, че взехме някои решения през надзорния съвет на НЗОК за това да бъдат разкрити леглата от пика на предходните талази, интензивните най-много ги резервираме, тъй че да има подготвеност за банкет на пациенти при потребност. Вече има доста опит измежду сътрудниците, измежду самите лечебни заведения както за болнична помощ, по този начин и за доболнична помощ във връзка с диагностика, държание, лекуване, хоспитализиране. Не считам, че нещо може да ни изненада съществено, в случай че има пик на вълна през есента ", разяснява зам.-министърът.

Златанов добави, че е доста малко евентуално да се стигне още веднъж до оповестяване на изключително състояние или пък въвеждане на локдаун, на който станахме очевидци при започване на пандемията през 2020 година при по този начин развиването на пандемията и при последните разновидности на " Омикрон " няма да се наложи, увери Златанов. Той обаче не изключи възможност, в случай че се получи мощно вирулентна разновидност, много нападателна, водеща до тежко протичане и смъртни случаи, би могло да се мисли за такива ограничения, дребна е вероятността да се случи такова развиване.

Златанов посочи, че ще бъде налична през септември месец приспособена ваксина, която е тъкмо за последните разновидности на " Омикрон " и която пази от разболяване и тежко протичане. За хората, които са в рискови групи, с съпътстващи болести, рекомендацията ми е да се възползват от нея. Ваксината е безвъзмездна, налична и подсигурява това, че няма да има летален излаз от заболяване и в случай че такова протича, увери зам.-министърът.

Златанов участва в Българска телеграфна агенция, където се организира конференция на тематика показване на разбор и изследване на настройките на българското население на тематика " Достъп до здравни грижи в България ", осъществен взаимно с Изследователски център " Тренд " и ЕКИП.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР