Очаквам пикът на епидемията от коронавирус да е след 3-4

...
Очаквам пикът на епидемията от коронавирус да е след 3-4
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Пикът на епидемията у нас идва скоро

Очаквам пикът на епидемията от ковид да е след 3-4 седмици. Вирусът се отделя от болните към 30 дни, изясни в студиото на Нова телевизия епидемиологът доцент Атанас Мангъров.

„ Ако човек е изкарал ковид, той си образува антитела и няма да го изкара отново. Това е инфекциозно заболяване. Ако се появи различен вариант, който е с други характерности, е допустимо тези антитела, които е построил, да не работят на новия и да хване и него”, разяснява той.

По думите му, същото е и с грипа. „ Грипните вируси са доста изменчиви. Всяка година са същите към миналогодишните, само че малко по-различни. Към тях нямаме антитела и те ни разболяват”, сподели още той.

На въпрос по кое време ще има ваксина против COVID-19, той съобщи, че правенето й не е проблем. „ Проблемът е въвеждането й. За да се вкара, би трябвало да е бъде изпитана дали е ефикасна и безвредна. Това са неща, които лишават години. Най-вероятно има ваксина, само че тя не е изпитана”, уточни епидемиологът.

Що се отнася до това оказват помощ ли хинина и хлорохина в битката с ковид, доцент Мангъров съобщи, че изявленията по тематиката нямат действително съображение.

„ За да се каже, че едно лекарство работи, би трябвало да се вършат така наречен следени изследвания. Данните, които се дават за хлорохина, се дават на публикации, в които са обхванати 30-ина души. Това е несериозно. Може би може да оказват помощ, само че ние не сме сигурни в това.

Ако щабът си мисли, че то оказва помощ – да го дава. Но от здравна позиция няма доказателства, че то помага”, съобщи той.
„ Нека човек не си мисли, че като хване ковид, ще загине”, успокои в умозаключение той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР