Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания

...
Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания
Коментари Харесай

Доц. д-р Спас Спасков: Болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни

Очаквам пик през есента, тъй като огромна част от хроничните болести ще се отключат и лечебните заведения още веднъж ще поемат същинската си функционалност да лекуват всички заболели, а освен да се концентрират върху едно заболяване. Успоредно с това ще се появи казусът със общоприетата грипна зараза.
Това изясни пред Българска национална телевизия доцент доктор Спас Спасков.

Щабът към този момент дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, още веднъж приказваме за това, че би трябвало да съблюдаваме ограниченията, само че не с концепцията да се плашим, а да придобием справедлива визия, разяснява експертът.

Най-вероятно към 5% от хората в България са носители на ковид, счита доктор Спасков. По-високият брой инфектирани в последно време се дължи значително на това, че се вършат проби най-вече в рискови групи, а не, както беше преди, когато здрави хора си правеха PCR тест, с цел да пътуват до Гърция да вземем за пример.

Според медика вглеждането единствено в избрани категории от популацията постоянно ще изкриви нещата - преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, в този момент - в учебните заведения. Вирусоносителите ще бъдат почти толкоз, колкото е за популацията като цяло, счита доктор Спасков.

Домовете за възрастни хора са доста по-уязвими за болест с вируса, защото заплахата за хората там е, че те носят доста други болести и са доста по-крехки на странична зараза, в учебните заведения единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци, акцентира доктор Спасков.

Необходимо е да поддържаме запас от маски и други защитни материали и това се потвърди по време на тази пандемия, а не ден за ден, както работеше системата преди. И би трябвало да бъде усъвършенствана връзката сред обособените звена на системата - персонални лекари, болнични заведения, медицински центрове и така нататък

Инфекциозните отделения в лечебните заведения не би трябвало да се финансират въз основата на минал болен, защото там болните идват на талази и съгласно доктор Спасков в скоро време ще се избистри въпросът по какъв начин тъкмо да бъдат финансирани тези отделения.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР