„Очаквам директорите на държавните горски стопанства да дадат конкретни предложения

...
„Очаквам директорите на държавните горски стопанства да дадат конкретни предложения
Коментари Харесай

Министър Иванов: Очаквам от държавните горски стопанства конкретни предложения за намаляване на цената на дървата за огрев

„ Очаквам шефовете на държавните горски стопанства да дадат съответни оферти за ограничения, които да доведат до понижаване на цените на дървата за огрев. Ръководителите би трябвало да изготвят разбори и да дадат своите проекти до края на месец януари “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов при присъединяване си в телевизия България он ер.

Министърът осведоми, че е упълномощил да бъде направена информация каква дървесина е изнесена и какви количества са заложени да бъдат осъществени зад граница. „ Разглеждаме разнообразни хипотези, които биха имали действителен резултат върху спада на стойностите на дървата за огрев “, уточни доктор Иванов и посочи, че може да бъде коментиран и мораториум, в случай че се потвърди, че ще повлияе позитивно. По думите му, сега един кубик дърва минава 160 лева, което е двойно нарастване по отношение на лятото. Той изясни още, че отделянето на Изпълнителна организация по горите отвън структурите на министерството цели усилване на контрола и повишение на качеството му. „ Държавните горски предприятия ще останат в Министерство на земеделието, стопанската активност и правенето на политики в тази област ще остане във ведомството “, акцентира министърът.

Ще бъде направено всичко, с цел да се отбрани ползата на българския и европейския поданик.

Министър Иванов изясни, че работата на „ Напоителни системи “ ще предстои както на вътрешен, по този начин и на външен одит. Той разяснява, че се чака резултати от тях да има още през идната седмица. „ През 2020 година сдружението е провело редица търгове, на обща стойност 107 млн. лева, като има подписани 26 контракта. Към момента няма изплатени суми, само че има подозрения за злоупотреби в организацията на процедурите “, изясни доктор Иванов. Той акцентира, че има възможност от финансови корекции в размер на 25% от сумата. Според него, в случай че се стигне до тази догадка, това може да провокира и банкрут на сдружението. „ Ще предприемем всичко належащо, с цел да се избегне финансовата промяна и е доста значимо, че се започнаха бързи дейности, с цел да се предотврати тази вреда за бюджета “, акцентира министърът. Той увери, че ще бъде направено всичко, с цел да се отбрани ползата на българския и европейския поданик.

Аграрният министър уточни, че ще се съблюдава правилото на цялостна бистрота и всяка конструкция към министерството ще осведоми обществото за нейната работа.

В отговор на питане за концепцията за понижаване на Данък добавена стойност на храните доктор Иванов заяви, че по тази тематика са водени диалози с Министерството на финансите. „ Бих подкрепил сходна мярка за понижаване на Данък добавена стойност на продуктите от „ дребната кошница “, съобщи доктор Иван Иванов. И посочи, че тази теза ще бъде защитавана и пред финансовото ведомство и се надява да бъде реализирано съглашение.

Относно структурни промени министър Иванов изясни, че за момента такива не се вършат. Той разясни, че са предоставени разбори на активността на всички структури и резултатите ще тях ще покажат дали има потребност от рокади. „ Надявам се, да няма такива проблеми на други места. Убеден съм, че има съзнателни хора, които са си правили работата “, разяснява доктор Иванов. По думите му предоставено е правене на организационен устав, поради отделянето на някои структури от институцията. „ Проведох срещи с шефовете на дирекции и съм изискал отчети от тях, в които би трябвало да има информация по какъв начин съответно в тяхната работа ще се осъществят целите записани в съдружното съглашение “, осведоми министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР