Очаквам България да изпрати военна помощ на Украйна. Страната ще

...
Очаквам България да изпрати военна помощ на Украйна. Страната ще
Коментари Харесай

Шаламанов по Дарик: Помощта за Украйна трябва да се засили

" Очаквам България да изпрати военна помощ на Украйна. Страната ще продължи да извършва решението на Народното събрание. "

Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков.

Темата разяснява военният експертдоц. доктор Велизар Шаламанов в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" Професор Тагарев, както и образуваното болшинство зад държавното управление, е от хора, които нееднократно през последните месеци са заемали доста ясна позиция в поддръжка на Украйна, и в този момент в действителност, когато чакаме всеки ден да бъде оповестена втората огромна контраатака, е доста значимо България да ускори своята военна помощ ", съобщи специалистът.

" Помощта към Украйна минава на ново равнище и ще има решения, свързани със основаване на цялостна стратегия за подкрепяне превъоръжаването на Украйна. Важно е тази стратегия да бъде разширена. Това ще стане точно посредством начинания,визия и механизми, които могат да бъдат приложени в границите на НАТО, а не просто триъгълни интервенции и приемане на втора употреба западна техника. Това обаче изисква дейна политика и значимо е да се завърши работата по капиталов фонд, тъй като всевъзможен подобен вид покупко-продажби изискват финансови принадлежности ", посочи той.

" Конкретните измерения на тази помощ надали би трябвало да бъдат напълно обществени. По-ясни са механизмите, а те са,че би трябвало да помогнем с това, което Украйна е поискала от нас и продължава да желае. Трябва да помогнем по метод, който не нарушава нашата отбранителна дарба. Тоест, нашите дефиците да бъдат обезщетени, до момента в който ние възстановим или развием нови качества ", съобщи Шаламанов.

" Политиката на псевдо неутралитет ни донесе едно незадоволително доверие в способността да вземем ясни позиции, да реагираме навреме. Мисля, че политиката уверено ще се промени, само че това изисква България да има ясна визия за главните цели - Подкрепата за Украйна;стратегия за Черноморието; повишение разноските за отбрана;военнотехническо сътрудничество;и развиване на нововъведенията. Такава визия би трябвало да мине през Европейски Съюз, с цел да има тя стойност и чуваемост. Само това може да компенсира неналичието на поредност през последните две години ", безапелационен е той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР