Очаква се в най-скоро време медицинската бележка за учениците да

...
Очаква се в най-скоро време медицинската бележка за учениците да
Коментари Харесай

Хинков: Отпадат медицинската бележка за учениците, замества ги амбулаторният лист

Очаква се в най-скоро време здравната записка за учениците да отпадне и като документ да се употребява амбулаторният лист, заяви министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в предаването „ Защо, господин министър? “ по bTV.

В момента за бележките за отсъствията на учениците по болест се заплаща и всеки общопрактикуващ доктор самичък дефинира цената. В последна сметка тя варира от 4 лева до 60 лева

„ На последното съвещание на управлението на Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „ Информационно обслужване “ и на Министерството на образованието и науката да анулира напълно медицинските бележки за учениците и да се употребява амбулаторният лист. Имаме кардиналното утвърждение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се завърши в най-скоро време, тъй че здравната записка да отпадне изобщо като един документ, който добавя това, което се прави от общопрактикуващия доктор “, сподели министър Хинков.

Когато се прави един обзор, се дава амбулаторен лист за този обзор и този амбулаторен лист би трябвало да бъде признат от съответното образователно заведение за здравна записка, изясни министърът.

Относно предстоящата от доста възпитаници грипна почивка здравният министър разгласи, че в 8-те области, оповестили грипна зараза – Плевен, Смолян, Пловдив, Габрово, София-област, Варна, Бургас и Пазадржик, плюс София-град, евентуално ще се премине към онлайн образование.

Има си формула, която би трябвало да се извърши за броя на болни, с цел да може Районната здравна ревизия да предложи почивка за учениците, напомни Хинков.

Парламентът е виновен за казуса с цените на онколекарствата

„ Има лобизъм, който стига до Народното събрание и Народното събрание отхвърля концепцията частните лечебни заведения да организират публични поръчки. Логиката е, че тези лечебни заведения оперират с публичен запас от Здравната каса и би трябвало да вършат нужното, с цел да понижат цената, а се получава противоположното и в действителност се източва запас от НЗОК “.

Така министърът на опазването на здравето разяснява следствието на журналиста Мария Ванкова от bTV за това по какъв начин Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща доста разнообразни цени. В някои случаи разликата е 28 пъти.

„ Ресурсът отива в частните лечебни заведения, които търсят своята облага, ние не би трябвало да ги упрекваме тях. Те оцеляват тъкмо с тези свои мениджърски умения и на това да могат да употребяват всички пролуки в системата, а пролуки се намират. Депутатите гласоподават по този начин, че да облагодетелстват точно това “, сподели още министърът.

Проблем е, че една част от лечебните заведения са осовбодени от задължението да вършат публични поръчки, счита Михайлов
Той подсети, че държавните управления са функционалност на Народното събрание и мъчно могат да противодействат, в случай че няма воля в Народното събрание.

Тръгвам си от Министерство на здравеопазването, усещам се неразбираем

Проф. Христо Хинков още веднъж разгласи, че изрично няма да остане на поста здравен министър след ротацията през март.

„ Взех решението на база „ студена калкулация “ – без страсти. Тя е на разположението на силите и на отношението, главно на тези овластени хора в здравната комисия, които дефинират значително и държанието на един министър.

Той подсети, че към този момент два пъти му е желана оставката от политическа мощ, която го е издигнала за министър.

„ Не се усещам предаден, по-скоро се усещам неразбираем. В последна сметка надвиват “, разяснява проф. Хинков.

Министърът признава, че главната причина да се отдръпна, е въпросът с шефа на болница „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров, за който Хинков беше издал заповед за уволняване.

Спора за това дали „ Пирогов “ има задължения той разяснява по този начин: „ Като теглите един заем от 34 млн. лева, който след две години ще би трябвало да изплащате с доста съществени лихви и такси. В контракта с банката, от която е този заем, е казано ясно, че до 80% от приходите на лечебното заведение ще отиват за покриване на главницата от този заем. (…) Не е без значение коя е банката – това е Dbank. Между другото има данни, че освен това лечебно заведение, а и много други подписват контракти за заем с тази банка “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР