Очаква се туристическият пазар в Космоса да стигне 3 млрд.

...
Очаква се туристическият пазар в Космоса да стигне 3 млрд.
Коментари Харесай

Ултрабогатите си мерят ракетите, космически туристи

Очаква се туристическият пазар в Космоса да стигне 3 милиарда $ годишно Козът на Безос е прекосяването на100-километровата граница, откакто Брансън го изпревари с 9 дни за полета
Първите галактически туристи излетяха в Космоса. На 11 юли английският милиардер Ричард Брансън и още петима души направиха исторически полет със специфичен летателен уред, разработван от 15 години. " Юнити-22 " на компанията " Върджин галактик " се издигна на към 90 километра над земята, хората на борда изпаднаха в безтегловност и видяха извивката на планетата. Брансън, чието положение се прави оценка на 6 милиарда $, изиска персонално да тества прекарването преди да пусне галактически туристи на кораба. Той към този момент е продал 600 билета за общо 150 милиона $.Полетът на британеца изпревари единствено с няколко дни първата задача на кораба на различен милиардер - Джеф Безос. От екипа на притежателя на " Амазон " към този момент прецизираха, че за разлика от Брансън, машината на Безос ще се издигне над 100-километровата граница, където бил същинският космос.

 

Състезанието на ултрабогатите се подхранва от оптимизма, че галактическите пътувания ще станат всеобщи, защото технологията е потвърдена и разноските падат. Според анализатори това може да се окаже туристически пазар на стойност 3 милиарда $ годишно до 2030 година " Блу произход " на Безос и " Върджин галактик " на Брансън, както и " Спейс Екс " на Мъск възнамеряват също техните ракети да се употребяват за по-бързо свързване на отдалечени огромни градове. " Винаги съм бил идеалист. Майка ми ме научи в никакъв случай да не се предавам и да се стремя към звездите. На 11 юли ще трансформира тази фантазия в реалност на борда на " Юнити-22 ", написа Брансън в туитър.Двукорпусният реактивен аероплан притежател, пренасящ галактическия аероплан " Юнити-22 "   излетя от пустинята в щата Ню Мексико.На борда бяха двамата водачи Дейв Макай и Майкъл Масучи, които направляваха запалването и изключването на ракетния мотор и задействаха опашката на апарата за маневрата на връщане. Ричард Брансън бе съпроводен от трима висши чиновници на компанията си - Бет Моузес, основен инструктор на астронавти във " Върджин галактик ", основният инженер Колин Бенет и Сириша Бандла, вицепрезидент за изследователската активност. " Юнити-22 " се издигна със самолета-носител " Ив " на височина 15 км. След това самичък продължи полета си до оптималната височина 85 км. Там екипажът остана в безтегловност за 4 минути, преди да стартира спускането към Земята. На видеото от борда Брансън и останалите се усмихват, до момента в който гледат през прозорците на галактическия транспортен съд. Те за малко разкопчаха защитните си колани, с цел да се носят из кабината. " Юнити " транспорти в космоса опит на НАСА против възнаграждение. Опитът включва проучване на въздействието на галактическите условия върху растението Arabidopsis thaliana. " Какъв ден! ", сподели 70-годишният Брансън на конференция след историческия полет. " Нищо не може да ви приготви за гледката на Земята от космоса. Това е просто вълшебно ", сподели Брансън.Преди старта той се срещна със самия Илон Мъск. Стана ясно, че Мъск е закупил билет за предстоящ полет на борда на " Юнити ", което бе признато като превъзходен мотив за размразяване на ледовете на фона на от време на време загрубяващата галактическа конкуренция.Но Брансън няма търкания с Мъск, а с един различен бизнесмен - Джеф Безос, създателя на Блу Ориджин. След 15 сполучливи безпилотни полета на " Ню Шепърд ", Безос се надяваше на 20-ти юли да се трансформира в първия предприемач, летял в космоса със личен транспортен съд. Датата беше оповестена няколко седмици авансово. Почти незабавно Брансън съобщи желание да изпревари Безос.

Какво се случва в " игноросферата "

Босът на " Блу Ориджин " има още един финален коз, с който да нападна Брансън, написа cosmos.bg. " Юнити " доближи до височина от 85 километра. Това е над 80-километровата граница, приета от американските Военновъздушни сили и НАСА за началото на галактическото пространство - само че под условната 100-километрова граница, наричана " Линия на Карман " и одобрявана от доста страни. Проблемът е, че 80-километровата и 100-километровата граница са просто комфортни кръгли цифри, а не са научно обосновани. Както припомня журналистът Джъстин Дейвънпорт, самият Теодор декор Карман е изчислявал границата за начало на галактическото пространство да е 83 километра.Но целият този спор " от кое място стартира космосът " отвлича вниманието от същинския теоретичен проблем. И той е, че височините сред 30 и 140 километра (т.е. които са недостъпни за височинни балони и са неуместни за галактическите спътници) не са добре изучени. Алън Стърн, началник на задачата " Ню Хърайзънс " (която през 2015 година посети планетата Плутон), назовава тази област към Земята " игноросфера ". Ние съвсем не я познаваме. Ето за какво са толкоз значими суборбиталните полети - освен от гледната точка на галактическия туризъм и бъдещата комерсиализация на галактическото пространство, само че и от изследователска.

Кой ще придружи шефа на Амазон

Анонимен заплати 28 милиона $ за пътешестване в Космоса в компанията на Джеф Безос на 20 юли, когато се отбелязва 52-ата годишнина от кацането на Луната. Мястото беше продадено на търг. Наддаването за галактическата разходка стартира с начална цена от 4,8 милиона $. Победителят ще придружи създателя на Амазон, брат му Марк - някогашен рекламен началник и пожарникар доброволец, и още един пасажер - 82-годишната Уоли Фънк. Засега най-голямата мистерия е кой даде тези 28 млн. $, написа " Дейли мейл ". Самоличността му ще бъде оповестена малко преди излитането в Космоса, само че интернет към този момент загря с евентуални имена. Вероятно спечелилият има пристрастеност към астрономията. Бившият изпълнителен шеф на " Google " Ерик Шмит е невъобразимо богат - положението му е от 21,4 милиарда $, и със засилен интерес към галактическите пътувания. Шмит беше член на консултативната група към НАСА и в този момент е ръководител на Комисията за национална сигурност на Съединени американски щати за изкуствен интелект. Според друга версия щастливецът е близкият до Безос Скутър Браун. 39-годишният мъж и шефът на " Амазон " оцеляха в жестока стихия на борда на лодка в Италия през лятото на 2019 година Възможно е двамата да желаят да създадат още едно премеждие дружно. Браун взе участие в ръководството на електроцентрала и разполага с 400 млн. $ персонални средства. През 2017 година милионерът написа в туитър, че Безос е ентусиазъм и никой не би трябвало да се съмнява в задачите му. Друг обвинен е 79-годишният Бари Дилър, който има 3,1 милиарда $. Според мнозина той е доста остарял, само че за сметка на това е необикновено непосредствен с Безос и неговата партньорка Лорън Санчес. Изпълнителният шеф на JPMorgan Chase Джейми Димън също има задоволително пари, с цел да се настани на галактическата седалка - 1,9 милиарда $. Нито Дилър, нито Димън обаче са разгласявали интерес към галактическите пътувания.

82-годишната Уоли Фънк бе определена персонално от Безос  да го съпровожда в невероятното му пътешестване. Фънк е упражнявала за програмата " Меркурий " на НАСА, известна като " Програма за дамите в Космоса " и стартирала през февруари 1961 година като частно финансирано начинание. Но и е отказана опцията да отиде в Космоса. След половин век очакване, тя най-сетне ще прекара време измежду звездите като почетен посетител на " Ню Шепърд ". Фънк има богат опит в пилотирането на самолети, записва над 19 600 летателни часа и образова над 3000 души.Лъскавата бяла капсула ще излети от Ван Хорн, щата Тексас. В нея има 6 седалки, всяко място е със личен прозорец. Приходите от продажбата ще отидат за фондацията " Клубът за бъдещето ", която поддържа математическото и техническото обучение. " Блу произход " е учредена през 2000 година и се популяризира като средство за обезпечаване на по-евтин достъп до Космоса посредством потребление на ракети за многократна приложимост.Компанията назова програмата за полета си " Ню Шепърд " на името на астронавта Алън Шепърд - първия американец, полетял в Космоса преди 60 година Базираната в щата Вашингтон компания се финансира значително от Безос, който продава годишно акции на стойност над 1 милиарда $ от " Амазон ", с цел да реализира  галактическите си фантазии. Богаташът към този момент разгласи проектите си да се отдръпна от поста изпълнителен шеф на " Амазон ". Той ще стане ръководител на компанията, която е основал в гаража си през 1994 година, с цел да има " време и сила " да се концентрира върху други инициативи.

Бърни Сандърс подлага на критика " мултипланетното " бъдеще

Тъй като пандемията ускори неравенството и задълбочи разделянето сред хората, не всички поддържат милиардерите и техните проекти за " демократизиране " на Космоса. Допълнително " масло в огъня " наля и известието, че Безос и Мъск са избягвали да заплащат налози върху приходите си.По-рано сенаторът Бърни Сандърс отговори на един от туитовете на Мъск за " мултипланетно " бъдеще, призовавайки го да " се концентрира върху Земята ". " Космическите пътувания са вълнуваща концепция, само че тъкмо в този момент би трябвало да се съсредоточим върху Земята и да създадем прогресивна данъчна система, тъй че децата да не гладуват, хората да не са бездомни и всички американци да имат опазване на здравето. Нивото на неравноправие в Америка е непристойно и съставлява опасност за нашата народна власт ", написа Сандърс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР